9 Ekim 2010 Cumartesi

Çocuklarda Kabakulak Hastalığı ve Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar:

Çocuklarda Kabakulak Hastalığı ve Tedavisi

Kabakulak, virütik bir hastalıktır. Yani hastalığa vi­rüsler neden olur. Hastalık, tükürük bezlerini, özellikle kulağın hemen altında ve önünde, çe­ne kemiklerinin köşelerinde yer a­lan parotid bezlerini etkiler. Pek bulaşıcı değildir ve 5 yaşın altındaki ço­cuklarda çok fazla görülmez. Bir kez kabakulak hastalığı geçiren çocuk bağı­şıklık kazanır ve ikinci kez geçirme olasılığı çok düşüktür. Hastalığın alınmasıyla belirtilerinin or­taya çıkması arasındaki dönem (kuluçka dönemi) yak­laşık olarak üç haftadır.

Kabakulak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Başlıca belirtisi, parotid bezlerinin şişmesi ve has­saslaşmasıdır. Genellikle hastalık, ön­ce bir kulağın altında başlar ve en fazla da beş gün içinde diğer kula­ğın altına sıçrar. Genelde hafif ateş ve halsizlik duy­gusu oluşur. Parotid bezleri tükürük salgılanmasıy­la ilişkili oldukları için çocuk, ağzının kuruduğundan şikayet edebilir. Hastalık 6-10 gün içerisin­de kendiliğinden ge­çer.

Kabakulak Hastalığının Tedavisi

Kabakulakta rahatsızlıkların giderilmesi dışında özel bir tedavisi bulunmamaktadır. Acıyı hafifletmek amacıyla ılık bir tülbent ya da ılık su dolu bir şi­şeyle, şiş bezler üzerine kompres yapılmasında fayda olacaktır. Aspirin gi­bi uygun analjezik ilaçlar kullanıla­bilir. Çocuk, ağzını açmakta zorlanaca­ğı için besleyici, sert olmayan yiyecekler ve yeterli sıvı verilmeli­dir. Ağzı kuruysa, dilini ve ağzını nemli tutmak amacıyla gargara yapılma­sına özen gösterilmelidir. Böylece temizliği de sağlanır.


Hastalığın yayılmasını önle­mek için hasta çocuğun kullandığı çatal, bıçak ve yiyecek kapları ayrılmalıdır. Çocuğun şişleri indikten son­ra ki bir hafta okuldan uzak tutulması da yarar­lı olacaktır.

Ne zaman doktora başvurmalıyım?

Çocuğun çektiği acı, evde alınan önlemlerle giderilemeyecek ka­dar şiddetliyse.
Çocuk, baş ağrılarından ya da kulak ağrısından ya­kınıyorsa (Kulak ağrısına, genellikle parotid bezleri­nin şişmesi, sebep olur­. Fakat çocuğun, aynı anda orta kulak iltihabı geçiriyor olması, olasılığı da vardır). Karın ağrısı ya da hayalarda rahatsızlık varsa,­ Çocuk, özellikle kaygı uyandırıcı bir durumdaysa, Teşhis konusunda bir şüphe duyuluyorsa



Konuyla ilgili aramalar: kabakulak hastalığının belirtileri, kabakulak nedir, kabalukak tedavisi, çocuklarda kabakulak

--> ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANA SAYFASINA DÖN <--