6 Ekim 2010 Çarşamba

Splenektomi-Parsiyel Splenektomi Onam Formu

Sponsorlu Bağlantılar:

  >>> Splenektomi-Parsiyel Splenektomi-Dalağın Tamamen yada Kısmen Çıkarılması Onam Formu <<<


Hastalığınız hakkında bilmeniz gerekenler:
Dalak; karın boşluğunun sol yan üst tarafında kaburgaların altında yerleşmiş, yetişkin insanda ortalama büyüklüğü normalde yumruk büyüklüğünde olan bir organdır. Mide, pankreas, sol böbrek, kalın barsak, yukarıda diyafragma adı verilen karın kası ile yakın komşuluktadır. Dalak yaşlı, anormal kan hücrelerini ve kandaki bakteri adı verilen mikropları süzerek adeta bir filtre görevi görür. Ayrıca enfeksiyonlara karşı savaşta antikor üretiminde de görev alarak vücudun bağışıklık sistemini de güçlendirir. Ancak bazı kan hastalıklarında, karaciğer hastalıklarında olduğu gibi dalak normalden çok daha fazla kan hücresini süzerek, dolaşımdan kaldırır. Bu durum hastanın kansız kalmasına, vücutta çeşitli yerlerde çürüklerin oluşmasına, kanamalara yol açabilir. Ayrıca dalak büyüyebilir ve ağrılara yol açabilir. Bazen travma sonrası yaralanabilir ve hayatı tehdit edici kanamalar oluşabilir. Bazen de kist yada tümör gelişebilir. Bu durumlarda dalağın tamamen yada kısmen çıkarılması gerekir. Bu ameliyata splenektomi adı verilir.

Girişimin yapılmaması durumunda neler olabilir?
Hastalığınıza müdahale edilmediği takdirde hastalığınız ilerleyebilir. Yukarıda bahsedildiği gibi vücutta çeşitli yerlerde çürüklerin oluşmasına, kanamalara yol açabilir. Ayrıca dalak büyüyebilir ve ağrılara yol açabilir.

Nasıl bir tedavi/girişim uygulanacak:
Operasyon öncesi kan değerlerinizde düşüklük varsa, dışarıdan kan yada kan ürünleri hazırlanıp, ameliyat öncesinde, sırasında yada sonrasında verilmesi gerekebilir. Ameliyata hazırlık sırasında çeşitli kan tetkikleri için kan vermeniz, kalp grafisi, akciğer filmi, ultrasonografi gibi tetkikler yaptırmanız gerekecektir. Dalak çıkarılmadan önce yada çıkarıldıktan sonra sizi çeşitli enfeksiyonlardan korumak için bazı aşılar yapılacaktır. Operasyonunuz sırasında genel anestezi kullanılacaktır. Bu sizin operasyon sırasında uyanık olmayacağınız anlamına gelir. Operasyonunuz kapalı ameliyat (laparoskopi) ya da açık ameliyatla yapılacaktır. Kapalı ameliyatlarda karnınızın sol tarafından 4-5 adet delik açılarak buradan aletler sokularak dalak ameliyatı yapılacaktır. Ancak bu ameliyat her zaman başarılı olmayabilir ve açık ameliyata geçilmek zorunda kalınabilir. Açık ameliyatlarda genellikle sol taraf kaburgalarınıza paralel yaklaşık 15"afn'lik bir kesi yapılarak ameliyat yapılır. Ameliyat öncesi nasıl bir operasyon yapılacağına cerrahınızla konuşarak karar vermelisiniz. Ameliyat sonunda geçici olarak burnunuzdan midenize uzatılan bir tüp, ayrıca dalağın çıkarıldığı yere kan birikimini önlemek için karnınızın içinden dışarı çıkan başka bir tüp takılması gerekebilir.


>>>Devamı için lütfen sayfadaki indirme adreslerinden herhangi birini kullanarak onam formunu bilgisayarınıza indiriniz.

--> ONAM FORMLARI ANA SAYFASINA DÖN <--

Splenektomi-Parsiyel Splenektomi - Dalağın Tamamen yada Kısmen Çıkarılması Onam Formunu İndirmek İçin Buraya Tıklayınız  -  Alternatif İndirme Adresi