6 Ekim 2010 Çarşamba

Tiroidektomi Onam Formu Graves Nedenli

Sponsorlu Bağlantılar:

  >>> Tiroidektomi Onam Formu (Graves Nedeni ile) <<<


Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi;

Lütfen formu dikkatlice okuyun ve soruları cevaplayın!
Bildiğiniz gibi tiroid beziniz çok çalışmakta ve graves adı verilen hastalığa neden olmaktadır. Bu hastalığın tedavisi için yakında tiroidcktomi adı verilen bir operasyon geçireceksiniz. Hekiminiz bu girişimden önce sizinle görüşerek, girişimin seyri ve değişik şekilleri, riskleri ile ilgili bilgi verecektir ve bunun sonunda serbest iradeniz ile tedaviniz hakkında karar vermeniz uygun olacaktır. Bu form sizi hekim ile yapacağınız görüşmeye hazırlanmanızda yardımcı olması için hazırlanmıştır. Lütfen hastalığınız ile ilgili bilmek istediğiniz her şeyi hekiminiz ile konuşunuz.

Hastalığınız hakkında bilmeniz gerekenler:
Tiroid bezi boyunun ön, alt kesiminde ve iki tarafında da simetrik olarak bulunan ve tiroksin adı verilen tiroid hormonlarını üreten bir salgı bezidir. Bu hormon kan yolu ile tüm dokulara ulaşır ve vücutta metabolizma da denilen birçok kimyasal olayın hızını belirler. Bazen tiroid bezi çok çalışmaya başlayarak ihtiyaçtan fazla hormon üretir. Bu durumda tiroid bezinizin tamamı hastadır. Kilo kaybı, halsizlik, aşırı terleme, sinirlilik, psikolojik problemler görülür. Gözler, kalp, damar sistemi hastalıktan ciddi olarak etkilenir. Tiroid hormonu yapılmasını engelleyen antitiroid ilaçlar etkisiz kaldığında yada yan etkileri ortaya çıktığında hastalığın başka şekilde tedavisi gündeme gelir. Bu aşamada cerrahi müdahale ile tiroid bezinin tamamının yada tama yakınının çıkarılması iyi bir seçenektir. Tedaviye hızla yanıt alınır. Ancak çoğu zaman bezin tamamı hastalıktan etkilendiği için tamamını yada tama yakınını çıkartmak gerekmektedir. Bu durumda ise hastalar yaşamlarının geri kalan kısmında dışarıdan hormon tabletleri almak zorundadırlar. Ancak hormon tabletlerinin günde sadece bir defa içilerek kullanılma avantajı hastalara bu konuda kolaylık sağlamaktadır.

Girişimin yapılmaması durumunda neler olabilir?:
Hastalığın kontrol edilmemesi hastanın yakınmalarının ilerlemesine, çeşitli kalp-damar hastalıklarına, göz yakınmalarının ilerlemesine neden olabilir.

Nasıl bir tedavi/girişim uygulanacak:
Graves hastalığının tedavisinde cerrahi müdahale dışında başka seçeneklerde vardır. 
1. Antitiroid ilaç tedavisi: Genellikle operasyon kararı verilen hastalar ilaçla tedavi yöntemlerini denemiş olurlar. Hastalığı buna rağmen kontrol altına alınamayan ya da nüks eden hastalarda veya ilaç yan etkisinin ortaya çıktığı durumlarda ilaç tedavisi dışında başka tedavi seçeneklerine başvurulur. 
2. Radyoaktif iyot tedavisi: Bu tedavi yönteminde radyoaktif madde verilerek tiroid bezinin hücrelerinin hasarlanması sağlanır. Böylelikle hastalık yavaş şekilde kontrol altına alınabilir. Bazen yetersiz kalabildiğinden birkaç kez tekrar edilmesi gerekebilir. Zaman içerisinde tiroid bezi tamamen çalışmaz hale gelebilir ve hastaların dışarıdan hormon tabletleri alarak yaşamlarını sürdürmesi gerekebilir. Hamile bayanlar ve çocuklarda bu yöntem kullanılamaz. 
3. Cerrahi: Operasyon kararı verilmiş hastalarda cerrahi müdahalenin alternatifi ameliyat olmamalarıdır. Operasyonunuz deneyimli bir cerrah tarafından yapılacaktır. Operasyon sırasında boynunuzun ön kesiminde, göğüs kemiğine yakın bir yerden cilt kesişi yapılacaktır. Operasyon sırasında genellikle tiroid bezinin tama yakını ya da tamamı çıkarılır. Geride tiroid dokusunun bırakıldığı hastaların bir kısmı hormon kullanmadan yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak bu hastalarda bir süre sonra hastalığın tekrarlama ihtimali olduğundan, hastalığı daha iyi kontrol edebilmek için tiroidin tamamının çıkarılması da tercih edilebilir. Bu durumu cerrahınızla konuşmanız gerekmektedir. Operasyon öncesi, sırasında veya sonrasında çok nadiren kan veya kan ürünleri verilmesi gerekebileceğinden bu konu hakkında önceden bilgi alabilirsiniz. Ayrıca tedaviniz ve operasyon sırasında gerekli durumlarda tanı ve tedavi amacı ile kan ya da doku örnekleri alınacak, tetkik edilecek ve gerekli olanlar muhafaza edilecektir.


>>>Devamı için lütfen sayfadaki indirme adreslerinden herhangi birini kullanarak onam formunu bilgisayarınıza indiriniz.

--> ONAM FORMLARI ANA SAYFASINA DÖN <--

Tiroidektomi Onam Formunu (Graves Nedeni ile) İndirmek İçin Buraya Tıklayınız  -  Alternatif İndirme Adresi