8 Kasım 2010 Pazartesi

Ağız Kokusu Nasıl Geçer, Ağız Kokusunun Nedenleri

Sponsorlu Bağlantılar:

AĞIZ KOKUSU:

Ağız kokusu kaynağına göre 3 ana gruba ayrılabilir. Bunları kaynağını ağız içerisinden alan kokular,nefes ve solunum yollarından gelen kokular ve sindirim sisteminden gelen kokular olarak ayırabilmekteyiz. Sindirim sisteminden gelen kokular sanılandan oldukça azdır ve çoğunlukla mideden gaz kaçırıldığında ortaya çıkar. Bazı reflü olgularında ağız kokusuna rastlanılmaktadır. Nefes ve solunum yollarından kaynaklanan kokular ise tüm ağız kokularının yaklaşık %10’u kadardır ve bazı ciddi hastalıkların habercisi ve ya bunların sonucu olarak ortaya çıkarlar. Şeker hastalığı bu hastalıklar arasında ilk akla gelenler arasındadır. Solunum yollarındaki kronik enfeksiyonlar ve bademcik taşları gibi faktörlerde nefesin kokmasına neden olabilmektedir.

Ağız kokularının en sık karşılaşılan nedenini ise yine ağız içerisinde aramak gerekmektedir. Bu kokuların en önemli sebebi aksayan AĞIZ BAKIMI’dır. Yetersiz ağız temizliği diş çürümelerine ve diş hastalıklarına neden olan mikroorganizmaların birikmesine yol açmakta ve dil üzerinde bu bakterilerin tabakalar oluşturmasına imkan sağlamaktadır. Dil sırtı yüzeyindeki girintiler yüzünden mikroorganizmaların birikmesine elverişli bir ortam oluşturduğu için ağız kokusu açısından da önem taşımaktadır. Dil sırtında oluşan bu tabakalar içerisinde bulunan bazı bakteriler gıda artıklarının da katkısıyla çürük yumurta veya gıda bozulması benzeri kokuların ortaya çıkmasına neden olmaktadırlar. Bu bakterilerin ağzın çalkalanması veya sadece dişlerin fırçalanması ile uzaklaştırılamadığı için ağız kokusu kalıcı olmaktadır.

Aynı şekilde temizlenmeyen diş araları,iltihaplı dişeti cepleri bakteriler için kötü kokuları üretebilecekleri elverişli ortamlardır. Diğer taraftan ağız kuruluğu,uzun süreli açlık,ağız içerisindeki hastalıklar,iltihaplar kötü kokunun kaynağı olabilirler. Dişler arasında sıkışıp kalmış gıdalar,kötü yapılmış protezler,köprülerin altına kaçan gıda artıkları,dişeti kanamaları ağız kokusunun diğer nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Konuyla ilgili aramalar: ağız kokusunun nedenleri nelerdir , ağız kokusu nasıl geçer , ağız kokusu nasıl giderilir , tedavisi , nedeni , sebepleri , tedavi yöntemleri

Kaynak: Dr. Hümeyra GENÇ