30 Aralık 2010 Perşembe

Küçük Dilin Uzaması (Küçük Dilin Sarkması) - Uvulanın Görevleri - Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar:

Küçük dilin vücudumuzdaki görevi nedir ve küçük dil bazı kişilerde neden uzar?

Küçük dilimizin vücudumuzdaki görevi:
İki tarafında ve ön kısmında bulunan yumuşak damak kasla­rı sayesinde inip kalkarak burun kanallarını kapatır. Beslenirken yukarı hare­ket ederek yiyeceklerin burun kanalına kaçmasını da engeller. Bu sırada epiglot da nefes boru­sunu kapayarak bu maddelerin yemek borusuna kaymasını sağlar. Ayrıca küçük dilin sarkık olma­sı horlamaya sebep olur. Sesi titreştirme özelli­ği var. Bazı sesleri küçük dilin yardımıyla çıkartabiliyoruz.

Küçük Dil Hangi Durumlarda Sarkar (Küçük dil neden uzar):
Allerjik durumlarda, yorgunken ya da alkol alımın­dan sonra (şalgam suyu içmek de neden olabilmekte) küçük dilde büyüme görülebilir. Genel anlamda iriyse ve öksürü­ğe yol açıyorsa, uykuda rahatsızlık yaratıyorsa cerrahi olarak basit bir işlemle kısaltı­lır. Cerrahi dışında radyofrekans yöntemi ile yukarı doğru çekilmesi sağlanabilir belki ama kalıcı olmaya­bilir.

Kısa süren cerrahi müdahaleler ile darlık, büyü­me, deformasyon gibi anormarllikle­rin giderilerek hava yollarının açılmasıy­la, uyku apnesi ve yol açtığı yaşamı tehdit eden rahatsızlıklardan kolay­ca kurtulabiliniyor.

Kısa süreli dil büyümelerinde doktorunuza gidip uygun bir gargara veya doktorunuzun vereceği başka bir ilaç ile oluşan şişlik durumundan kurtulabilirsiniz. Aşağıda­ki tıbbi reçete de kullanılabilir. 2-3 gün­de geçmeyen dil büyümesinde doktora başvurmamız gerekir.

Tedavi için gerekli malzeme : Nar kabuğu şeftali su.
Hazırlanışı : 1 bardak suya bir avuç nar kabuğu ko­nur. 15 dakika kaynatılıp süzülür. Suyuna 3 su bardağı şeftali suyu ila­ve edilip gargara yapılır.

Konuyla ilgili aramalar: küçük dilim uzamış , küçük dilim dilime deyiyor , küçük dil sarkması , küçük dil ne işe yarar , görevi nedir , büyümesi , dil büyümesinin tedavisi , nasıl geçer , şişmesi