29 Ocak 2011 Cumartesi

Ağız kokusunu ne geçirir, ağız kokusunu gidermek, nefes kokusu

Sponsorlu Bağlantılar:

Ağız kokusunun giderilmesinde yapılacak iki temel şey var­dır: Birincisi, ağız içinde kokuya neden olan gazla­rın yıkanması; ikincisi ve daha da önemli olanı bu gazların oluş­masına neden olan bakteri­lerin yok edilmesidir. Yani ağız hijyeni­nin tam olarak sağlanmasıdır.

Diş fırçalama ve dil temizliği tam süreli yapıl­malı (yaklaşık 3 dakika), buna ek olarak alkol içermeyen gargaralar kullanıl­malıdır. Al­kollü gargaralar ağız kuruluğuna neden olan koku­lara uygun ortam oluştururlar.

Ağız kokunuzun olup olmadığını bir-iki küçük yöntemle anlaya­bilirsiniz. Kokusuz bir diş ipi ya da kürdan ile büyük azı dişlerinizin ara yüzü­nü diş duvarlarına baskı uygulayarak temizlemeye çalı­şın. Bu işlemden sonra bir süre bekle­yip diş ipini ya da kürdanı koklayın. Yine dilini­­zi iyice dışarı çıkarıp dil kökünü gazlı bir bez ya da abestan (muayene sırasın­da kullanılan tahta çubuk­lar (dil basacağı)) ile sıyırın. Bir süre bekle­yip silme işleminde kullandığınız aletleri kokla­yın. Her iki durumda da koku alıyorsanız, ağız kokusuyla başı­nız belada diyebiliriz. Bu koku testini, yakınla­rınızın suratına hohlayarak yapmanızı tavsiye etmiyoruz.

Ağız Kokusu Tedavisi:

Kısaca maddeleyecek olursak, uzun süren ağız koku­nuz varsa ve bir an önce bunu ortadan kaldırmak istiyor­­sanız:

1. Ağızda tespit edi­len çürük, kırık dolgu, dişeti cebi, hatalı protez gibi bütün koku kaynaklarını tedavi etti­rin.

2. Günde en az 2 defa yakla­şık 3 dakika etkili bir bi­çimde dişlerinizi fırçalayın.

3. Dil temizliği konusuna gereken önemi verme­lisiniz. Dil temizliği ağız kokusunda çok önemli bir yere sahiptir. Özel dil temizleyicileri ya da diş fırçası kullanılarak mut­laka dilin arka kısımları günde bir kez temizlen­melidir.

4. Çay ve kahve türünden içecek­leri mümkün oldu­ğunca az tüketin. Çünkü bunlar ağız ortamındaki ancorop mikrop üremesi­ni artırır.

5. Sigara, alkol ve baharatlı gıdalar kontrollü kullanıl­­malı, hatta kullanıl­mamalıdır.

6. Kalan proteinler bakterilerin etkisiy­le kokulu gazla­ra dönüştüğü için süt içtikten ya da süt ürünleri yedikten sonra dişlerinizi mutlaka fırça­layın.

7. Şekerli gıdalar da aynı şekil­de bu gazları üretmekte hammadde olarak kullanılır. Bu tür gıdalar alındıktan son­ra da günlük fırçalamaya ek olarak ağız hemen temizlenip kalan artık­lar ağızdan uzaklaştırıl­malıdır.

8. Ağız kuruluğuna neden olduğunu hisset­tiğiniz bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışarak bunu değişti­rin, değiştiremiyor­sanız yan etkileri için doktorunuzdan durumunuza uygun tavsiyeler alın. Hiç­biri olmuyorsa günde on bardak su içerek ağızda oluşan kuruluğun olumsuz etki­lerini azaltmaya çalışın.

9. Şeker içermeyen ksılitol gibi tatlandırıcı içeren sa­kız­lar çiğneyin. Çiğneme tükürük akışınızı uyarır ama şe­kerli sakız çiğner­seniz durumu daha da kötüleştirir­siniz. Şekersiz sakızlarla gün içerisinde tükürüğünüzün daha fazla üretilmesine yardımcı olur­sunuz.

Ağız kokusunu gidermekle ilgili başka kaynaklar:

Ağız kokusu biz bayanlar için gerçekten bir kabus gi­bi. Düşünsenize eşinizle veya flörtünüzle beraber­siniz ve yüz yüze konuşuyorsunuz, erkek arkadaşınız bir anda yüzünü çevir­meye başlıyor ya da romantik bir ortamda tam öpüşmek üzere­siniz ki o iğrenç koku partnerinizi sizden bir anda uzaklaştırı­yor. İşte ortamın bütün romantikliği ve büyüsü bozuldu. Hiç kimse bir buluşma önce­si bunları düşünmek bile istemez.

Sevgili bayanlar ağzınızın koku yaptığını siz bilemez­siniz. Çünkü size doğal gelebilir. Bunu ancak ağzınızı yakından kokla­yan bir yani nefesinizi koklayan birisi bile­bilir. Ağız kokusunun pek çok nedeni olabilir. Diş çürükleri başta olmak üze­re, mide ve karaciğer rahatsızlıkları, bademcik iltihabı gibi rahatsızlıkla­ra bağlı ağız kokusu oluşabilece­ği gibi soğan sarımsak yenmesi veya sigara içilmesi de ağız kokusuna yol aça­bilir.

İşte bu istenmeyen kötü nefes kokularından kurtulmak isterse­niz öncelikle ağzınızı ve dişlerinizi ferahlatıcı bir diş macunu ile fırçalama­lısınız. Piyasa da ağız kokusu giderici pek çok ürün bulunmaktadır, bunlardan temin ede­bilirsiniz. Yok ben doğal yöntemlerle ağız kokusun­dan kurtulacağım derseniz, size ağız ve nefes kokusuna iyi gelen ve bu koku­ları gideren bazı şifalı bitkiler önere­bilirim.

Ağız ve nefes kokusuna iyi gelen en ünlü bitki türü karanfil­dir. Karanfil bu konuda o kadar ünlüdür ki lokantaların gözdesidir. Lokanta­lar müşterilerine yemek sonrası ağız kokusunu giderici karanfil ikram eder­ler. Ağız kokusunu gidermek için soğan ve benzeri gıdalar yendikten sonra bir adet karanfil ağız­da çiğnenebilir. Naneli sakız çiğnenirse ağız kokusunu ön­ler. Kötü nefes kokusu için 250 gr. bal,5 gr. çörekotu,5 gr.anason karıştı­rılıp macun haline getirilip bundan günde bir çorba kaşığı tüketile­bilir.

Konuyla ilgili aramalar: ağız kokusunu gidermek , ağız kokusu nasıl giderilir , ağız konusunu ne geçirir , nefes kokusu nasıl giderilir , nefes kokusu nasıl önlenir