22 Ocak 2011 Cumartesi

Baş ağrısı nasıl geçer? Baş ağrısına neler iyi gelir?

Sponsorlu Bağlantılar:

baş ağrısı nasıl geçer

Baş ağrınızdan kurtulmak için hemen ağrı kesici ilaçlara sarılmayın. İlk olarak doğal yöntemlerle üstesinden gelmeye çalışın, doğal tedaviler­le geçmezse doktora başvurun.

Baş ağrısı bütün günününüzü berbat ede­bilir. Stresli, uykusuz veya sinirli geçen bir günde, moralinizi bozan bir şey olduğun­da ortaya çıka­bilir. Basit baş ağrıları daha çok stres, hava duru­mu, tansiyon ve kanda oksijenin azal­masından kaynaklanır. En çok görünen türü sinirsel kaynaklı ağrı­lar olarak da adlandırılan, gerilimli ortam ve stresten ileri ge­len gerilim tipi baş ağrı­larıdır. Önce ensenizden başlayıp kafanızın alt kısmına doğru ilerleyen ve gözleri­nize kadar yayıla­bilen bir ağrı bu. Özellikle masa başında çalışanlar için kaçınıl­maz bir eziyet halini alabi­liyor baş ağrıları.

Migren, çoğunlukla ataklar halin­de gelen bir baş ağrısıdır. Krizler bazen üç gün, üç gece devam e­der. Migren günümüzde başlı başına bir nörolojik hastalık ola­rak kabul edilmektedir. Ülkemizde her 100 kişiden 16'sında migren oldu­ğu tahmin ediliyor.
Kadınlarda erkeklerden daha fazla­dır.

Öte yandan, migrenin nedenleri tam olarak bilin­miyor. Beyindeki uyarıları ileten kimyasal maddelerde bazı değişiklik­lere bağlı olduğu düşünülüyor ancak bu değişiklik­lerin neden oluştuğu konusunda araştırma­lar halen devam ediyor.

Migren ve baş ağrısı üzerinde yapılan çalışma­larda çıkan sonuçlar, orta dereceli aerobik egzersizlerin baş ağrısı yoğun­luğunu, sıklığını ve süresini azalta­bileceğini göstermiştir. Bu sevindirici bir haber, çünkü zaten genel sağlığı­nız için hafta 3 kez egzersiz yapmanız gerek­li. Egzersiz yapan kişilerin beyninde endorfin ve diğer kimyasal­ların artması sonucunda migren atak­larının azalabildiği ve nedenlerinin zamanla indirgenebileceği öngörülmüş­tür. Endorfin, vücutta ağrı mekanizmasını azalta­bilen kimyasal olarak bilinmekte­dir.

Kafatasından omuz­lara kadar uzanan kaslar genelde sertleşebilip kasıldığından baş ağrılarına sebebiyet vere­biliyorlar. Baş ağrısının nedenleri her ne olursa olsun, bu kasları gevşettiğinizde bir rahat­lama söz konusu olabilir sizin için. Bu kaslar kasıldığı zaman kafanızın arkasın­dan başlayıp üzerine doğru çıkan sinirlerde şişme meydana gele­bilir. Bunun sonucunda baş ağrısı kaçınıl­maz olabilir.

Baş ağrınızdan kurtulmanız için bazı doğal tedavi yöntemleri:

Açık havada yürüyüş:
Stres ve gerilimden uzak bir ortamda dinlenmeye çalışın. Bulunduğu­nuz yerin havadar olmasına özen gösterin. Ağrı­dan dolayı ışığa karşı duyarlılığınız arttıysa karanlıkta dinlenin. Eğer yapabi­lecek gücünüz var ise açık havada yürüyüş yapmak da baş ağrısına iyi gelecektir.

Karanlık, sessizlik ve kuytu bir ortam:
Migren kaynaklı olduğundan emin oldu­ğunuz bir ağrı ise karanlık ve sessiz bir odada yatarak krizi atlatmayı dene­yin.

Başınıza Masaj:
Şakaklarınıza, kaşlarınızın arasından alnı­nıza doğru ve burun deliklerinin üzerinden başlayarak göz kenarlarına doğru cildi­nizi gererek masaj yapın.

Ayaklara Masaj:
Ayağınızın altında bulunan bazı noktalara baskı uyguladı­ğınızda sizi rahatlatacak stresinizi ve gerginliğinizi alacak­tır. Ayakkabılarınızı çıkarıp ayaklarınızın altına golf topu gibi ufak bir nesne yerleş­tirip ayağınızı üzerinde gezindirin. Daha etkili bir masaj için ayağınızın sığa­bileceği bir kutuya bilye doldurup ayanızı ile üzerlerine basıp gezdirin. Sizi rahatlatacak­tır.

Vücudunuzu Sağa Sola Hafifçe Esnetin:
İç organlarınızı sıkıştırarak onların toksik madde­leri atmalarına yardımcı olabilir. Aynı zamanda omurganızın etrafındaki kas­lara masaj gibi gelir. Bunu oturduğunuz yerden kalkmadan da gün içinde kolaylıkla yapa­bilirsiniz.

Sıcak bir duş:
Sıcak duş, vücudunuzda gevşeme hissi yaratır. Duşa girmez­seniz bile, ayaklarınızı sıcak su dolu bir kapta bekletin. Ardından su ılıyana dek soğuk su ekle­yin. Ayak banyosundan sonra çoraplarınızı giyin ve dinlen­mek üzere yatın. Beyinde yükselen kan akışı bu şekilde ayaklara aktarılır ve baş ağrısı sona ere­bilir.

Soğuk kompres uygulamak:
Bir bezi soğuk suyla ıslatmak suretiyle veya bir poşete buz koyup başı­nıza hafifçe soğuk kompres uygulayın.

Gövdenizi Gerin:
Özellikle sürekli oturarak çalışıyorsanız arada bir göğsünüzü şişirerek, omuzları­nızı aşağı doğru gererek gövdenizin tamamını gerin. Üzerinizdeki stresinizi alıp daha iyi konsantre olmanızı sağ­lar.

Çömelme Hareketi:
Bildiğimiz basit bir çömelme hareketi yapı kalkarak omurganızı uzatarak sırtınızda bulu­nan sinirleri rahatlata­bilirsiniz. Çenenizi göğüslerinize değdirerek çömelin ve yavaşça kalkarken önce bacak­larınız düzelsin, sonra beliniz, sırtınız ve en sonda çene ve kafanız düzelsin. Böylece omurganız sanki bir kırbaç gibi dalga­lansın. Çok rahatlayacaksınız.

Balık yağı, makarna ve muz gibi gıdalar:
Beslenme otoriteleri, muz, makarna ve balık yağının baş ağrısına iyi gelen besin­ler olduğunu söylüyor. Acı kahveye bir iki damla limon suyu damlatıp karıştırarak içmek de baş ağrısına iyi gele­biliyor.

İlaç Kullanma:
Ağrı kesici kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danı­şın. Ancak, her ağrıda ilaç kullanmayı alışkanlık haline getirirseniz, bir süre sonra ilaç ağrıları yaşamaya başlar­sınız. Bir tür ilaç bağımlısı olduğu­nuz için ağrılarınız bu sefer ilacı almadığınızda başlar. Dolayısıyla müm­kün olduğunca ağrı kesici almamakta fayda görülmektedir. Bu tür bağımlılıkları yine doktor kontrolünde ilacı bırakarak veya farklı bir ilaç­la atlatıp bu tarz baş ağrılarınız­dan da kurtulabilirsiniz.

Baş ağrılarınızda kendi kendinize şu veya bu ağrısı diyerek tanı koymaktan kaçının. Sık tekrarlayan ve uzun süren baş ağrısı şikayetiniz varsa sağlıkla ilgili her konuda olduğu gibi, bu durumda da uzman bir doktora başvurmak en doğru seçimdir.

Konuyla ilgili aramalar: başım çok ağrıyor , baş ağrısını nasıl geçerebilirim , baş ağrısına bitkisel çözüm, baş ağrısının doğal tedavisi