29 Ocak 2011 Cumartesi

Gastrit nedir? Gastrit belirtileri ve tedavisi , neler iyi gelir?

Sponsorlu Bağlantılar:

gastrit nedir, gastrite ne iyi gelir

Gastrit Nedir?
Midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Mide iltihabı veya mide nezlesi de denir. Tetikleyici neden­ler : Ağır yemekler, fazla kuru veya sert gıdalar, hamur işleri, tatlı­lar, acı ve baharatlı yiyecekler, alkol, fazla miktarda çay, kahve veya sigara içmek, düzensiz yemek yeme, çabucak ve çiğnemeden yemek, fazla ilaç kullanmak, ateşli hastalıklar, karaciğer veya safra kesesi hastalık­ları, kalp hastalıkları veya romatizmadır. Tedaviye başlamadan önce hastalığın nedeni­ni tespit etmek gerekir.

Gastritin Belirtileri : Mide ağrısı, bulantı veya kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, aniden çıkan ateş, baş dönmesi, dilde beyaz pas ve yorgunluk gibi belirti­lerle görülür. Midenin üzerine bastırlınca da ağrı hissedilir. Bu belirtiler özel­likle ilkbahar ve sonbahar aylarında artar.

Gastritin Tedavisi : Perhiz ve istirahat şarttır. Hastalığı doğuran nedenler ortadan kaldırılır. Hafif yiyecekler yenilmelidir. Aspirin gibi ilaç­lar kullanılmaz. Yemekler, yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek yenir.

Konuyla ilgili diğer kaynaklar:

GASTRİT VE BESLENME

Gastrit her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık­tır ve midenin iltihabı şeklinde tanımlamak doğru olur. Şikayetler sıklıkla, mide bölgesin­de şişlik ve gerginlik, karın ağrısı, bulantı, kusma ve bunlara bağlı olarak iştahsızlık şeklin­de ortaya çıkar. Şikayetleri dayanılmaz durumlara gelmeden doktora başvurmadığın­dan, kendisinde gastrit olduğunu bilmeyen pek çok kişi vardır.

Gastrit yaygın bir hastalıktır aslında. Beslenme dışı etmenlere baktığımızda çürük bir dişimizden yayılan mikropları yutma ya da kanla dolaşan mikroplar gastrit nedenlerindendir. Helicobakter pylori mikrobu vücuda girdiğinde gastrit oluşumuna yol açar, tedavi edilmezse ülser hatta kansere kadar giden sonuçlar doğurabilir.

Vücudumuzda da çeşitli nedenlere bağlı zehirli madde­ler oluşmaktadır . Çeşitli hastalıklar vücutta birtakım zehirleyici madde­ler üretir. Bunlar mide ve bağırsak tarafından zararsız hale getirilir. Fakat bu olay devamlı olarak tekrarlandığın­da, mide ve barsak da bundan zarar görür ve gastrit oluşabilir. Derin yanık­lara bağlı, dokuların parçalanması ve doku proteinlerinin meydana getirdiği zehirleyici madde­ler mide ve onikiparmak bağırsağı yoluyla atıldığı için gastrit oluşumuna bir neden olabilmekte­dir. mide ve bağırsağın herhangi bir besine veya ilaca alerjisi varsa, bu besi­nin tüketimi veya ilacın kullanımı gastrite neden olabilmektedir.

Bilinçsiz antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı da gastrite neden olabilmekte­dir. Antiromatizmal grubu ilaçlardan aspirin ve benzeri ağrı kesici­ler mide ve onikiparmak barsağında tahrişe neden olabilmekte, hatta uzun süreli kullanılır­sa kanamaya neden olabilmektedir. Bu grup ilaçları hastalık­ları nedeniyle doktor kontrolünde kullananlara doktorları mutlaka mide koruyucu ilaç da verecek­tir.

Beslenme alışkanlıklarımız da gastrit oluşumun­da ve ya seyrinde çok etkilidir. Gün boyu neler yiyoruz diye gün sonun­da düşünüyor muyuz hiç? Bir gün yiyeceğimiz tüm besinleri yemeyip bir poşetin içine atsak gün sonun­da poşetin içine bakmayı ister miyiz?
İstemeyenler grubundansanız bunu midenize her gün yaptığını­zı hatırlatırım ne yazık ki.
Sabah kahvaltısıyla başlayalım; sağlıklı bir kahvaltı yeri­ne zamanı olmadığı bahanesiyle poğaça tüketen­ler, mayalı ve yağlı bir yiyecekle güne başlayarak ilk saatlerde mide asit oranını arttırırlar. Öğle ve akşam yemeklerinde yağ içeriği yüksek yiyeceklerin tüketilmesi, acı, tuzlu yiyeceklerin sık tüketimi, öğün atlaya­rak diğer öğünde fazla yemek, zamanla mideye zarar vererek gastrit oluşumu­nu tetikler. Öğünlerde yanlış besin tüketimi kadar sık sık gün içinde uzun süre aç kalmakta yanlıştır.

Midemizi korumak için nasıl beslenmeliyiz?

Aç kalmamalıyız; bunun için güne kahvaltıyla başlama­lıyız öncelikle. Poğaça çay ikilisi her gün tüketeceğimiz kahvaltımız olma­malı, poğaça tüketilmesi yasak bir yiyecek değildir elbette fakat sık tüketimi midemize zarar verir­ken, yağ içerinden dolayı vücut ve kan yağlarımız olumsuz etkilenir­ler. Sabah, öğle ve akşam öğünlerini düzenli, benzer miktarlardaki yiyeceklerle, her gün benzer saatler­de tüketmeliyiz. Gün içinde ara öğünler yapmamız bir sonraki öğünde aşırı yemek yememi­zi engelleyecektir. Bu ara öğünlerimizi meyve ile yapabiliriz. Yemeklerle beraber meyve tüketimi yerine yemekten 2 saat sonra tüketilen meyve hem kan şekerimiz dengeler, hem de açlık hissi­ni ortadan kaldırır.

Midemize ilk giren yiyecek veya içecek çok sıcak veya çok soğuk olma­malıdır. Özellikle gastrit oluşmuş kişilerin buna özellikle dikkat etmeleri gerekir. Aç karnına yenilen veya içilen çok soğuk/sıcak yemek/içecekler mideye zarar vermekte­dir.

Asitli yiyecek ve içeceklerin de mideye zarar verdik­leri bilinmektedir. Bu tür yiyecekler arasında portakal, mandalina greyfurt gibi turunçgil­lerle, domates vb. asit içeriği yüksek besinler yer alır. Bu meyvelerin suyunu tüketildiğimiz­de aldığımız asit oranı artacaktır. Yine asitli- kolalı içecekler, hazır meyve suları mideye zarar vermekte­dir. Gastrit oluşmamış kişiler için taze meyve suları sıkıntı yaratmayacak­tır. Önemli olan sağlıklı kişilerde dahi bu grubun sık ve fazla miktarlarda aç karnına tüketil­memesidir.

Sindirilemeyen yiyecekler de gastrit oluştura­bilir. uzun dönem zayıflama diyeti uygulayan bireyler, salata gibi çiğ sebze­leri sık ve uzun süre tüketmekte, bu durum midede harabiyete neden olmaktadır. salata- sebze mutlaka beslenmemiz­de mutlaka yer alması gereken önemli vitamin-mineral ve posa kaynağıdır. fakat her durum için söz konusu olan bir konu: her şeyin fazlası zarardır. Salata­ları yemeklerimizin yanında tüketmek uzun dönemde daha sağlıklı olacak­tır.

Alkol, sigara, koyu çay ve kahve, başta gastrit oluşmuş birey­ler olmak üzere, sık ve/ veya aç karnına fazla miktarlarda tüketmememiz gereken gruptur. Bu grup mideyi uyarıcı, tahriş edici ve mide asit salgısını arttırıcı etki­ler gösterdiğinden, gastrit tedavisinde ve mide koruma diyetlerinde yer almaması gerekmekte­dir.

Tüketilen yiyeceklerin sıklıkla acı baharatlı, tuzlu ve yüksek yağlı olması da mide­nin tahriş olmasına sebep olan, mideyi uyararak şikayetleri arttıran nedenlerindendir. Gastrit oluşmuş kişilerin acı baharat kullanmama­ları, turşu, salamura vb. tuzlu yiyecekler tüketememeleri gerekmektedir. Yağda kızarmış yiyecek­ler, yağlı sos kullanılmış yemekler, mayonez, kaymak, krema gibi yoğun yağ içeren yiyecek­ler, çikolata bildiğimiz gibi yüksek oranda yağ içerirlerken, hazmı zorlaştıran gastrite bağlı şikayet­leri arttıran yiyecek grubudur.

Gastrit tedavisinde besin seçimlerimiz önem taşımakta­dır, yukarıda değinilen noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Gastrit oluş­muş bireyler öğün aralarında meyve tüketirken yumuşak, asitsiz meyveleri seçmeli ve kabuk­larını soyarak yemelidirler. Şikayetlerin yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca çiğ sebze ve meyve tüketil­memesi daha doğru olur. Kişileri, yoğurt ve süt bazı durumlarda rahatsız ede­bilmektedir. Buna benzer sizi rahatsız eden yiyecekleri tüketimlerinizdeki şikayetlerini­ze bağlı bir süreliğine diyetinizden çıkarabilirsiniz. Sebze, meyve ve süt grubu, şikayetleri arttırması nedeniyle tüketilmediğin­de vitamin-mineral eksiklikleri ortaya çıkabileceğini unutmamalıyız. Diyetimize ek olarak doktor kontrolünde alacağımız vitamin grup­ları, gastrit tedavisinde de büyük yarar sağlayacak­tır.

Gastrite bağlı sık görülen şikayetlerden biri de mide­de şişkinlik hissidir. Ne yesem midemde şişkinlik ve gaz hissediyorum diyerek yemek yemekten uzak­laşan, öğünlerini makarna veya pilav yiyerek geçirenler dengesiz beslenme durumun­da kalırlar.

Şeker hastalığı olmayanlar güne, bir bardak ılık su­ya 1 çay kaşığı bal ekleyerek başlayabilirler, bunun midelerini rahatlattığını görecekler­dir.
Sabahları az yağlı beyaz peynir , beyaz ekmek, şekere bağlı bir hastalığı olmayan­lar bir tatlı kaşığı bal tüketerek, yanında açık çay veya bitki/ meyve çayların­dan içerek kahvaltı yapmaları sıkıntı yaramayacaktır.

Öğle ve akşam yemeklerinde yayla, şehriye gibi gaz yapmayan çorba­lar, iyi pişmiş-gaz yapmayan sebze yemekleri ( karnabahar, brokoli kereviz, turp vb. sebzeler dışındakiler), veya ızgara/ haşlama/ buğulama/ fırın yöntemlerin­den biri kullanılarak pişirilmiş et yemekleri, az yağlı pilav veya makarna, beyaz ekmek gruplarını tükete­bilirsiniz. Meyveleri kabuksuz olarak, şikayetlerin çok yoğun olduğu dönemlerde fırında pişirerek veya komposto şeklinde ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Ara öğünleriniz­de bir dilim ekmek , beyaz peynir ve bitki çayları ile küçük bir kahvaltı da yapmanız uygun­dur
.
Yukarıda bazı örneklerini verdiğim yiyecek­lerin kişiye özel yiyecek seçimleri ve miktarları ile planlanması ve gastrite yönelik diyet tedavisi için diyetisyene başvurmanız önemli­dir.

Konuyla ilgili aramalar: gastrit nedir , gastrite ne iyi gelir , gastrit nasıl geçer , gastrit tedavisi