28 Nisan 2011 Perşembe

Karın ağrısı ve gaz huzursuzluğu

Sponsorlu Bağlantılar:

Karın Ağrısı ve Huzursuzluğu

Bazılarımız barsaklarda gaz olduğunda karın ağrısı hissi duyabilirler. Gaz kalın barsağın sol tarafında toplandığında kalp sıkışması hissiyle kalp rahatsızlığı ile karışabilir. Kalın barsağın sağ tarafında aşırı gaz olduğunda ise safra kesesi ve apandisitte duyulan ağrılara benzer ağrılar teşkil edebilir.

Karın Ağrısında Tanı Metodları
Gaz yakınması bazı ciddi hastalıklarda da oluşabileceği için kişiye tanı konup bu hastalıklarda en kısa sürede tedaviye gidilmelidir. Kişinin yeme alışkanlıkları ve şikayetlerinin birbiri ile ilgisini belirlemek önemlidir. Hangi yiyeceklerin daha çok gaz yaptığı araştırılır.

Eğer laktoz yetersizliğinden şüphelenilirse bir müddet için süt ve sütlü gıdalar yasaklanarak hastanın durumu takip edilebilir. Laktoz intoleransını belirlemek için kan ve nefes tetkikleri istenebilir. Karında aşırı şişkinlik olanlarda karında su toplanıp toplanmadığı, barsaklarda iltahabi hastalık olup olmadığı mutlaka incelenmelidir.

Karında şişkinlik ve gaz yakınmaları olan 50 yaş ve üzeri kişilerde kalın barsak kanseri olasılığı dikkate alınmalıdır. Özellikle ailesinde barsak kanseri hikayesi olan kişilerde bu durum daha önemlidir. Bu durumda barsakların ışıklı kamera ile incelenmesi anlamına gelen kolonoskopi incelemesi yapılmalıdır. Özellikle açıklanamayan kilo kaybı, ishal veya gaitasında kan olan kişilerde bu olasılık daha fazla dikkatle araştırılmalıdır.

Konuyla ilgili aramalar: karın ağrısı nedeni , karnım neden ağrıyor , karnımda çok gaz oluşuyor