31 Mayıs 2011 Salı

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Sponsorlu Bağlantılar:

BOĞAZ AĞRISI VE BOĞAZ AĞRISI TEDAVİSİ
boğaz ağrısı nasıl geçer
Boğaz ağrısı en  sık rastlanılan tıbbi şikayetlerden  biridir­. Türkiye’de çok fazla kişi bu şikayetle doktora müracaat etmektedir­.

Boğaz ağrısı neden olur? Boğaz ağrısının sebepleri nelerdir?
Boğaz ağrısı başta enfeksiyonlar olmak üzere çeşitli hastalıklar­da meydana gelen bir şikayettir­. Enfeksiyonlar ya virüsler (soğuk algınlığı, grip gibi) ya da bakteriler sebebiyle oluşur. Virüsler ve bakteriler arasındaki en  önemli fark bakterilerin antibiyotiğe cevap vermesine rağmen  virüslerin cevap vermemesidir­.

Virüsler:
Virüslerin en  sık sebep olduğu boğaz ağrısı soğuk algınlığı sırasın­da görülen  ve burun akıntısı, kaşıntı, hapşırık, vücu t­ta kırgınlık ve ağrı ile beraber olan boğaz ağrısıdır ve bilinen  yüzlerce çeşit virüsün biri hastalığın sebebidir­. Vücut virüslere karşı antikor üreterek yaklaşık bir hafta içinde hastalığı yener. Boğaz ağrısı kızamık, suçiçeği, boğmaca ve krup gibi başka viral hastalıklara da eşlik edebilir­. Boğazdaki aftlar ve ateş kabarcıkları da oldukça ağrılı ola­bilir­.

Enfeksiyöz mononükleozis denilen  özel bir viral enfeksiyonun iyileşme­si bir haftadan uzun sürebilir­. Virüs lenf sistemi içerisine yerleşerek bademciklerde, boyunda, koltuk altın­da ve kasıkta şişlikler oluşturur. Bu hastalık boğazda şiddetli ağrı ile beraber bazen  solunum güçlüğü, karaciğer rahatsızlığı ve buna bağlı sarılığa sebep ola­bilir­. Ayrıca 6 hafta veya daha uzun sürebilen  şiddetli yorgunluğa sebep olur.

Bu hastalık buluğ çağı veya genç yetişkin sürecindeki kişileri etkiler. Hastalık tükürük ile bulaştığı için ‘öpüşme hastalığı’ olarak da isimlendirilmiştir­. Hastalık ayrıca ağız-el, el-ağız yoluyla veya aynı havlu veya çatal bıçak kullanılma­sı yolu ile de bulaşa­bilir­.

Bakteriler:
Boğaz ağrısı çeşitli tip streptokoklar tarafın­dan da oluşturulabilen  bir rahatsızlıktır­. Bu hastalık aynı zaman­da kalp kapakçıkları ve böbrekleri de etkileyebilir­. Streptokoklar ayrıca bademcik enfeksiyonu, zatürree, sinüzit ve kulak hastalıklarına da yol aça­bilir­.

Tüm bu ciddi komplikasyonlar(istenmeyen durumlar) sebebiyle streptokokların yol açtığı boğaz ağrısı antibiyotik ile tedavi edilmelidir­. Bakteriyel boğaz ağrıları genel olarak soğuk algınlığın­dan daha uzun süren  hastalık yaparlar. streptokokların yaptığı hastalık muayene ile tanınamıyorsa boğaz kültürü yapılma­sı gerekebilir­.

Son zamanlar­da kullanılmaya başlayan ‘strep testi’ 24 saatlik kültürde üreme süresine kıyasla 15 dakika içinde streptokok enfeksiyonu varlığını gösterebilir­. Bu testlerin pozitifliği doktorun antibiyotik yazmasına sebep olur. Ancak strep testi veya kültür antibiyotiği hak eden  pek çok bakteri­nin gözden  kaçmasına sebep ola­bilir­.

Tonsillit boğazın her iki tarafın­da yer alan bademciklerin iltihabıdır­. Yaşamın ilk 2-3 yılın­da bu dokular enfeksiyonu yakalar ve çocuğun kendi savunma sistemi­ni yaratmasına yardım eder. Sağlıklı bademcikler enfekte kalmaz ve tonsillit sebebiyle sık sık boğaz ağrısı geçirme bademcikteki iltihabın tam olarak tedavi edilmediği­ni gösterir­. Son yıllar­da yapılan bir çalışma sık sık tonsillit atağı geçirmekte olan çocukların ( birkaç sene boyunca senede 3-4 tonsillit atağı) bademcikleri­nin cerrahi bir operasyonla çıkartılmasın­dan sonra daha sağlıklı olduklarını göstermiştir­.

Burun veya sinüslerdeki enfeksiyonlar da boğaz ağrısına sebep ola­bilir çünkü içinde bakteri olan hastalıklı akıntı boğaza doğru gittiği için hastalığı buraya taşır­.

Tahriş:
Soğuk kış ayların­da kuru ısı özellikle sabahları, tekrarlayıcı ve yanıcı şekil­de bir boğaz ağrısına sebep olur. Bu durum odanın nemlendirilme­si ve sıvı alımı­nın artma­sı ile düzelir­. Burun tıkanık olma­sı olan ve sürekli ağızdan nefes alan hastalar­da da boğaz kuruluğu oluşur. Bu hastalar­da burun muayenesi ve tedavisi gerekmektedir­.

Sabahları oluşan seyrek bir boğaz ağrısı sebebi de mide asit salgısı­nın ağız ve boğaza geri gelme­si ve buna bağlı tahriş ağrısıdır­. Bunu tedavisi ise yatarken  başın ayak hizasın­dan biraz daha yüksek olmasına dikkat etmektir­. Ayrıca yatmadan 1-2 saat öncesinde bir şey yememeye dikkat etmek gerekir­. Doktora görünmenizde yarar vardır­.

Endüstriyel kirlilik ve kimyasal maddeler boğaz ve burunu tahriş ederler fakat en  sık ve rahatsız edici hava kirliliği sebebi sigaradır­. Alerjik veya içindeki maddelere duyarlı olan insanları rahatsız eder.

Sesi­ni çok fazla zorlayan bir insan (örneğin bir spor karşılaşmasında) da boğaz ağrısın­dan yakınır ve bu ağrını sebebi ses telleri­nin zorlanma­sı ve ses tellerine kötü muameledir­. İyi eğitilmiş ve tecrübeli spikerler ve şarkıcılar sesleri­ni ve boğazlarını bu şekil­de zorlamamasını öğrenirler. Yüksek sesleri boğaz kaslarını zorlamadan derin nefes alıp karın ve göğüs kafesi kaslarını kullanarak çıkarırlar.

Boğaz, dil ve gırtlak tümörleri de genel olarak uzun süre sigara ve alkol içimi ile ilgilidirler. Bazen  kulağa yayılabilen  boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu böyle bir tümörün belirtileri ola­bilir­. Sıklıkla boğaz ağrısı çok hafif ve kroniktir ve hasta tarafın­dan fark edilmeyebilir­. Diğer önemli belirtiler arasın­da ses kısıklığı, boyun­da kitle, açıklanamayan kilo kaybı ve/veya tükürükte kan olma­sı sayıla­bilir­.

Bu hastalıkta tanı kulak, burun ve boğaz üzerinde uzmanlaşmış doktorların şüpheli bölgeleri gösteren  özel aynalar ve teleskopik aletlerle yapacağı muayene ile kona­bilir­.

Boğaz Ağrısı Tedavisi:
Soğuk algınlığı sebebiyle oluşan boğaz ağrısı şu önlemlerle rahatlatıla­bilir:
- Sıvı alımınızı arttırın
- Yatak odan ı­zın havası nemli olsun
- Tuzlu su ile günde birkaç kez gargara yapın
- Asetaminofen  gibi hafif ağrı kesiciler kullanın

Ne zaman doktora gitmeliyim?
Boğaz ağrınız ciddi ise, soğuk algınlığı­nın normal­de geçeceği 5-7 günde geçmemişse, allerji veya tahriş edici bir maddeye bağlı değilse tıbbi yardım almalısınız. Aşağıda yer alan bulgu belirtiler varsa doktorunuzu görmeniz gerekmektedir:
- Ciddi ve uzamış boğaz ağrısı
- Soluk almada ve yutkunmada güçlük
- Ağzı açmada güçlük
- Döküntü, Ateş
- Boyun­da kitle
- Kulak ağrısı, Eklem ağrıları
- Tükürükte kan
- Sık tekrarlayan boğaz ağrısı
- 2 haftadan uzun süren  ses kısıklığı

Konuyla ilgili aramalar: boğazım ağrıyor , boğaz ağrısı nasıl geçer , boğaz ağrısına ne iyi gelir , boğazda ağrı