19 Mayıs 2011 Perşembe

Göz Kuruluğu Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Göz Kuruluğu Nedir?

göz kuruluğu

Bazı insanlar gözleri­ni ıslak ve rahat tutacak kadar göz yaşı salgılayamamaktadır­. Batma, yanma, duman­dan aşırı derecede rahatsız olma gibi şikayetleri olabilmektedir­. Kontak lens kullanımınıda zorlaştırmaktadır­.Gözdeki yaşarmada kuru gözün bir belirtisi olabilmektedir­.Temel salınan göz yaşın­da azlık varsa göz yaşı bezinde irritasyona bağlı bir şekilde daha fazla göz yaşı salgılanacaktır. Böylelikle göz genel olarak kuru olsa da sulanma nedeniyle gerçek sorun maskelenecektir­.

Gözyaşı­nın yapısı nasıldır?
Ağladığımızda ya da gözümüz tahriş olduğun­da gözyaşımız akar fakat aslın­da gözyaşı­nın daha önemli görevleri vardır­. Gözyaşın­dan meydana gelen  ince bir tabaka gözümüzü kırpmamızla beraber gözümüzün üst kısmını kaplar ve korneanın üzeri­nin düz ve temiz kalmasını sağlar. Göz yaşı tabakası olmasa net görmemiz mümkün olmayacaktır­.

Gözyaşı film tabakası 3 ayrı bölümden  oluşmuştur: yağlı, sulu ve mukuslu bölümler.

Dıştaki yağlı kısım gözkapak kenarındaki meibomian bezlerinden  salınır­. Bu kısmın görevi gözyaşı­nın üstünün düz kalmasını sağla­mak ve buharlaşmasını önlemektir­.

Ortadaki sulu kısım 3 tabakanın en  kalınıdır ve göz yaşı­nın normal­de bildiğiniz kısmını oluşturur. Bu bölüm gözün ve göz kapağı­nın üstünü kapatan ince bir zar olan konjunktivadan ve göz yaşı bezinden  kaynaklanmaktadır ve yabancı cisimlerden  gözü temizlemektedir­.

En  içteki tabakada konjunktiva tarafın­da üretilir­. Bu kısım suyu göz üzerine eşit olarak dağıtır ve korneanın hep ıslak kalmasını sağlar. Mukus olmasaydı gözyaşı göze yapışmayacaktı.


Göz yaşı­nın farklı tipleri nelerdir?
2 farklı gözyaşı vardır: gözü sürekli ıslak tutan bazal sekresyon ve ağladığımızda ve gözümüz tahriş olduğun­da salınan refleks sekresyon.

Kuru gözün nedeni nedir?
Yaşla beraber gözyaşı salgılama­sı azalacaktır­. Her iki cinstede gözüksede bayanlar­da menopozdan sonra dahada fazla gözükmektedir­.

Kuru göz ayrıca artrit, ağız kuruluğu ile beraber görülen  sjögren  sendromundada görülebilmektedir­. Birçok ilaçta göz kuruluğuna neden  olabilmektedir­.

Kuru göz tanısı nasıl konmaktadır?
Göz doktorları bu tanıyı kolaylıkla koyabilmektedir­. Gerek hastanın şikayetleri gereksede biyomikroskop muayenesi yeterlidir­. Bazı durumlar­da göz kapağı­nın içinekonulan özel bir kağıt ile yapılan schirmer testi ile göz yaşı salınım miktarıda tespit edile­bilir­.

Göz Kuruluğunun Tedavisi nasıldır?
Eksik olan gözyaşı suni gözyaşları tarafın­dan tamamlanabilmektedir­. Bunun yeterli olmadığı bazı durumlar­da gözyaşı kanallarıda tıkanabilmektedir­.

Bunlarla beraber bulunduğunuz ortam nemli tutulmalı, sıcak ortamlar­dan kaçınmalı, sigara dumanın­dan uzak durulmalıdır­.

Konuyla ilgili aramalar: gözleri kuruyor olanlar için bilgi ve tedavi