16 Mayıs 2011 Pazartesi

Horlamanın Nedeni ve Tedavisi Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

HORLAMA HASTALIĞI
Normal yetişkin insanların en  az %45’i bazı zamanlar horlamaktadır­. Bu şikayet %25’inde sürekli bir haldedir­. Horlama problemi en  sık şişman erkeklerde görülür ve yaşla beraber geçen  her gün ile beraber artar.

300’den  fazla firma horlamaya karşı cihaz geliştirmiştir­. Bazı modeller pijama arkasına tenis topu yapıştırmak gibi eski bir modelin modifikasyonlarıdır (sırtüstü yatarken  horlama daha çok artar). Çene ve boyun askıları, boyunluklar ve ağız içerisine yerleştirilen  cihazlar hiç bir yarar sağlamamıştır­. Horlama sesi ile çalışıp hastayı uyandıran elektronik cihazlar bulunmuştur. Bütün bunlar hastanın horlamadan uyuma alıştırmaları olarak düşünülmüştür. fakat ne yazık ki horlama bireyin kontrolünde olmayan bir problem olup tüm bu cihazlar hastayı yalnızca uyutmamaya yöneliktir­.

HORLAMANIN NEDENİ NEDİR?
Ağız ve burun arkasındaki hava yolun­da darlık olduğun­da meydana gelen gürültü biçimindeki sese horlama denir­. Dilin arkası ve yumuşak da­mak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge kendiliğinden  daralabilen  bir bölgedir­. Bunlar birbirleri üstüne geldiğinde solunumla beraber titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır­.

Horlayan biri aşağıdaki sorunlardan  en  az birine sahiptir:

1. Dil ve boğaz kasları­nın gerginliği azalmıştır­. Gevşek kaslar sırt üstü yatınca dilin boğaz arkasına doğru kaymasına engel olamaz. Bu olay alkol ya da ilaç alarak gevşemiş biri­nin uykusun­da kas kontrolünün kaybolma­sı ile ortaya çıkar. Bazı insanlar­da uykunun derin fazın­da gevşemeye bağlı bir şekilde yine horlama görülebilmektedir­.

2. Boğazdaki dokular aşırı büyüktür. Büyük bademcik ve geniz eti çocuklar­da en  sık rastlanan horlama nedenidir­. Şişman insanlar­da kalın boyun dokusu sebep olarak gösterilir­. Kist ve tümörler de ender olarak bu yolla horlama yapabilmektedir­.

3. Yumuşak da­mak ve küçük dilin aşırı sarkık ve uzun olma­sı boğaza doğru hava yolunu daraltır­. Hava yoluna sarktığı için valv gibi horlamaya neden  olur.

4. Burun tıkanık olma­sı olan kişi havayı almak için genizde aşırı vakum yaratır­. Bu vakum boğazda kollabe olabilen  dokuları hava yoluna doğru çeker. Böylelikle burun açıkken  horlamayan kişide horlama görülmeye başlar. Bu durum neden  bazı kişilerin yalnızca alerjik dönemlerde veya grip, sinüzit olduğu zamanlar­da horladığını izah etmektedir­. Burun deformasyonları bu tip burun tıkanık olma­sı nedenleri olarak bilinir­. Deviasyon burun orta bölmesi­nin yan taraflara taşma­sı olarak tanımlanır­. Burun içi deformasyonları içinde en  sık rastlananıdır­.

HORLAMA CİDDİ BİR SORUN MUDUR?
Sosyal olarak evet! Bu aile yaşamını da ciddi olarak tehdit eder. Horlayan kişi alay konusu olur. Ailenin diğer birey­leri için uykusuz gecelerin sorumlusu tutulur. Horlayan kişi tatil ve iş gezilerinde istenilmeyen  oda arkadaşı olur.

Tıbbi olarak evet! bireyin kendine verdiği zarar daha büyüktür. Dinlenilmeden  geçirilen  geceler vardır­. Aşırı horlayan kişilerde yüksek tansiyon horlamayan kişilere göre daha sık görülür.

Horlamanın en  ağır formu “tıkayıcı tipte horlama hastalığı” dır­. “Uyku apnesi” diye bilinen  bu hastalıkta şiddetli horlama nefessiz kalınan bir dönemle kesilmektedir­. Bu sırada solunum tam olarak durmuştur. 10 saniyenin üzerindeki nefessiz kalma nöbetleri­nin bir saat içinde 7’den  fazla görülme­si yaşamı ciddi şekil­de tehdit eder. Bu durumda doktorunuz size bir uyku merkezinde inceleme yapılmasını önerecektir­.

Apneli (uykuda nefesin kesilmesi) hastalar­da saatte 30-300 defa tıkanmalara rastlanılmaktadır­. Böylelikle uykuda kan oksijen  düzeyi aşırı oran­da düşer. Oksijenin düştüğü bu dönemde kalp, kanı daha çok pompala­mak zorundadır­. Bir süre sonra kalp ritmi bozulurken, yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyüme­si yarleşir­. Tıkayıcı tipte horlama hastalığı olan kişiler uykuları­nın çok az bir kısmın­da derin uyku fazına geçebilmektedirler. Derin faz gerçek dinlenme için tek yoldur. Dinlemeden  geçirilen  gecenin gündüzü uykulu, yorgun ve verimsiz geçecektir­. Araba kullanırken  ya da iş başın­da uyuklamalar görülecektir­.

HORLAMA TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Horlamanın birçok tipi tedavi edile­bilir­. yetişkin horlayan kişiler için aşağıda sıralanan tavsiyelere uyulmalıdır­.

1.İyi bir adale tonusu kazanmak için sportif bir yaşam biçimi seçilmeli.

2.Horlayan kişiler, uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen  alerji ilaçlarını uyku dan evvel almamalı.

3.Uykudan 4 saat önce alkol almaktan uzak durmalı.

4. Uykudan 3 saat önce ağır yemekten  uzak durmalı.

5. Aşırı yorgunluktan uzak durmalı.

6. Uykuda yan yatmak tercih edilmeli.

7. Yatağın ı­zın başı daha yukarıda olmalı (10 cm).

8. Evde horlamayan kişilerin daha önce uykuya geçmeleri için onlara süre tanınmalı.

Horlama kişi ve ailesi için zararlı hale geldiğinde uzman doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır­. Bu, özellikle uyku sırasın­da nefes alamama problemi olduğun­da doktorunuza baş vurmanız daha da önem kazanmaktadır­. Horlama hastası­nın burun, ağız ve boynunun detaylı muayenesi yapılmalıdır­. Horlamanın boyutu ve horlayan bireyin sağlığını belirlemek açısın­dan uyku laboratuarı çalışmaları değerlidir­.

Tedavi şüphesiz tanıya dayanır­. Bu alerji veya enfeksiyon tedavisi gibi basit ya da bademcik, geniz eti veya burun deformiteleri (bozuklukları) gibi cerrahi gerektirir biçimdedir­. Horlama-nefessiz kalma hareketli dokuların sabitleştirilme­si ve hava yolunun daha genişletilmesi­ni sağlayan horlama ameliyatların­dan başarılı sonuçlar el­de edilmektedir­. Buna uvulopalatofarengoplasti (UPPP) adı verilmektedir­.

Laser’in kullanıldığı laser-assisted uvulopalatoplasti (LAUP) lokal anestezi ile yapılabilen  bir başka ameliyattır­. Cerrahi­nin çok riskli veya hasta tarafın­dan istenmediği durumlarda, hasta boğaza basınçlı hava veren  maske takarak (CPAP) uyuya­bilir­. Kronik olarak horlayan her çocuk KBB uzmanın tarafın­dan detaylı olarak muayene edilmelidir­. Bademcik ve geniz eti ameliyatı­nın gerekli olduğu durumlar­da cerrahi müdahale çocuk sağlığına ve gelişimine çok önemli yararlar sağlayacaktır­.

Aklınızdan çıkarmayın! Horlama nefes almanın tehlikeli biçimde kesilmesidir­. Horlama komik değildir, umutsuz hiç değildir­.

Konuyla ilgili aramalar: horlamanın tedavisi , neden horlarız , babam çok horluyor , annem horluyor , horlamanın nedeni nedir