18 Mayıs 2011 Çarşamba

Katarakt Nedir? Katarakt'ın Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar:

Katarakt Nedir, Katarakt'ın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Katarakt gözün şeffaf lensi­nin saydamlığını kaybetmesidir­. Bu durumu buğulanmış cama benzetebiliriz. Katarakt hakkın­da bazı yanlış anlamalar vardır,

* Göz üstündeki bir film değildir­.
* Gözü fazla kullanmaktan oluşmamaktadır­.
* Kanser değildir­.
* Bir gözden  diğerine geçmez.
* Kalıcı körlüğe neden olmaz.
* Kataraktın nedeni nedir?

En  çok katarakta gözün yaşlanma­sı neden  olur, diğer nedenler:

* Aile hikayesi.
* Şeker hastalığı gibi hastalıklar.
* Gözün travmaya maruz kalması.
* Steroidler benzeri ilaçlar.
* Güneş ışığına uzun süre korumasız şekil­de maruz kalma.
* Daha önce göz ameliyatı geçirmiş olma.

Katarakt tanısı nasıl konur?
Göz doktorunuzun yapacağı muayene sonun­da tanı konabilmektedir­. Görmedeki bozulmaya neden  olabilecek diğer hastalıklar­da ayırt edile­bilir­. Retina ya da optik sinirde olabilecek diğer bozukluklar­da katarakt ile beraber görmeyi azaltabilmektedir­. Eğer böyle hastalıklar varsa katarakt ameliyatı sonrası görmede istenen  iyileşme sağlanamıyacaktır­.

Katarakt nasıl tedavi edilir?
Kataraktın tek tedavisi cerrahidir­. fakat katarakt hafif derecede ise yalnızca gözlüğünüzün değişmeside yeterli olabilmektedir­. Herhangi bir ilaçla, diyetle, egzersizle, çeşitli cihazlarla katarakt tedavi edilmemektedir­. Güneş ışığın­dan korunma amaçlı ultraviole fitreli gözlük kullanılması­nın faydası vardır­.

Ne zaman ameliyat olmam gerekir?
Katarakt cerrahisi görme bulanıklığı­nın artık günlük aktiviteleri engellemeye başladığı zaman­da yapılmaktadır­. Güvenli bir şekil­de araba kullanabildiğinizden, okurken, televizyon seyrederken  zorluk çektiğinizden  emin olmalısınızdır­. Katarakt tanısı konulduysa göz doktorunuz tarafın­dan düzenli aralıklarla kontrole gitmeniz gerekmektedir­.

Cerrahi olarak kataraktın alınma­sı için iyice olgunlaşma­sı gerektiği doğru değildir­.

Katarakt ameliyatın­dan ne bekleyebilirim?
Katarakt ameliyatı için hasadetde yatmanıza gerek yoktur. Hastalar smeliyat sabahı kliniğimize geldikten  sonra öğleden  sonra taburcu edilmektedir­. Ameliyat lokal anestezi altında mikroskop altın­da yapılmaktadır­. Fakoemülsifikasyon tekniği halk arasın­da dikişsiz yöntem , lazer olarak bilinir­.Yanlış bir inanış olmasına rağmen  ameliyat lazer kullanarak yapılmamaktadır­. Aletler yüksek frekanstaki ses dalgalarını kullanmaktadır­. Klasik yöntem ve fakoemülsifikasyon arasındaki tercih hastanın durumuna göre göz doktorunuz tarafın­dan yapılmaktadır­.

Katarakt ameliyatın­dan sonra vakaların 5'te birinde arka kapsül­de kesafet oluşmaktadır­. Bu sorun lazer kullanarak çözülmektedir­.

Ameliyattan sonra günlük aktivitelerin i­zin çoğunu yapabilmektesinizdir­. Bazı damlaların kullanılma­sı ve çeşitli kontrol vizitleri­nin yapılma­sı gerekmektedir­. % 90 vakada görme tatmin edici bir şekil­de artacaktır­. Her ameliya t­ta olduğu hal­de düşük bir oran­da olsada komplikasyon(istenmeyen durum) gelişme ihtimali vardır­. Bu yüzden  ameliyattan önce iyi bir sonuç garanti edilememektedir­.

Konuyla ilgili aramalar: katarakt nedir , katarakt ameliyatı , katarak ne demek