16 Mayıs 2011 Pazartesi

Varikosel Nedir? Varikoselin Oluşumu Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar:

Varikosel Nedir

Varikosel, testisin ve scrotum tabakaları­nın drena­jını sağlayan venlerin uzaması, genişleme­si ve kıvrılma­sı halidir­. Varikosel 1950 yılına kadar asemptornatik kabul edilip, Dartosun gerilmesine bağlı hafif scrotal ağrıdan baş­ka semptom vermeyen  bir patoloji olarak değerlendirilmekteydi.

Varikosel,çoğunlukla puberte ile başlar. Erkeklerin % lO'un­da mevcut olan varikoselin % 90 oranın­da yalnız sol, % 2 oranın­da yalnız sağ tarafta, % 18 oranın­da ise iki taraflı bulunur.

Varikoselin Sebepleri:
Varikoselegeneziste belirli bir faktörden  ziyade çeşitli etkenler mavcuttur.Bunlar;
1-Anatomik Sebepler.
2-Patolojik sebepler
3-Diğer sebepler

1-Anatomik Sebepler; varikosel görüntüleri

a-Damarın Kendisine Ait Bozukluklar: Bilindiği gibi vücutdaki böbrek, akciğer, portal venler, baş ve boyun venleri; dışındaki venlerde kanın geri dönüşünü engelleyen  valvler bulunur. Normal­de de her iki spermatik venin üst bö­lümlerinde veya döküldükleri venlerin yakınların­da bu valv lerden  bulunur. fakat otopsi materyalinden  yapılan araştır malarda, % 40 vakada sol tarafta, %23 vakada sağ tarafta, bu valvler "tespit edilmemiştir­.

Fakat sol taraftakivenlerin %10unu,sağ tarafdâki venle­rin de % 16 sı yetersiz bulundu. Aynı araştırmada, normal­de vena cavaya açılan sağ vena spermaticanm da daima sağ ve-na renalise döküldüğü müşahade edilmiştir­.Böylece aynı a-raştırmada retrograt akıma veya varikoeelegenezisx e sebeb olan faktörlerin sağ taraf için de solun yarısı kadar oldu­ğu neticesi­ni ortaya koydular. İstomin ve Smironoff 1929 yı­lın­da otopsi vakaları­nın takriben  1/4 ünde internal sper-matik venin orta ve aşağı bölümlerinde valv bulduklarını bildirmişlerdik, İşte bu valvlerin ya olmama­sı ya da yetersiz olma­sı halinde varikoselegenezis oluşabilmektedir­.

Normal­de sağ vena spermatika interna, vena eava imferiora dike yakın bir açı ile girmektedir­.Bu açı­nın daha dar olma­sı halinde sağ tarafta da varikosel gelişebilir­.

Varikosel ameliyatı

Sol vena suprarenalis,vena renalise normal­de sol vena spermaticanm döküldüğü yerin iç kısmın­dan dö­külür . Fakat bazı vakalarda, sol vena suprarenalis,vena spermatica interna'nın dış yanın­dan vena renalise dökülür . Böylelikle vena renalisteki lâminer akım bozulup adrenal metabolitleri sol vena spermatica interna'nın ağzını etkileyerek valv özelliği bozulur . Böylelikle kompetan valvler, inkompetan haline dönüşebileceklerinden  varikosel meydana gele­bilir­.Bazı varikasellerde de scrotal venlerden  biri­nin femeral ven  veya saphen  venlerinden  biri ile anostomozu varlkoselin sebebi olabilmektedir­. Ayrıca venöz duvarın kongenital veya herediter zayıflığı neticesinde hidrostatik venöz basınç yenilemeyerek venler dilate olur. Bu tip varikoselegeneziste sistemik varis hastalığı da konu başlığı ola­bilir­.

b-Perivasküler Sebeplere bağlı Varikosel;

1-Sol vena spermatica interna; A.Mezenterika sü­peri or ile aorta abdomihalis arasın­da seyretmektedir­. Bu anatomik özellikden  dolayı her iki arterden  gelen  pulsas-yön vena spermatika internayı etkileyerek kronik retrograt bir akım oluşur.


Konuyla ilgili aramalar: varikosel ne demek , nedir? ne demektir