24 Haziran 2011 Cuma

Hamilelikte, Gebelikte Baş Dönmesi

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİKTE BAŞ DÖNMESİ:

gebelikte baş dönmesi

Gebelikte baş dönmeleri­ni sık olmakla beraber bayılma seyrektir­. Gebe bir kadın­da sersemlik hissi veya baş dönmesi­nin bilinen  veya kuşkulanılan pek çok nedeni vardır­.

Birinci üç aylık dönemde hızla genişleyen  dolaşım sistemini, varolan kan hacmi­nin yeterli derecede doldurmama­sı baş dönmesi­nin nedeni ola­bilirken, ikinci üçayda genişleyen  rahmin anne adayı­nın kan damarları üzerine basınç yapma­sı baş dönmesi­nin nedeni ola­bilirken  , ikinci üç ayda genişleyen  rahmi­nin anne adayı­nın kan damarlı üzerine basınç yapma­sı baş dönmesi­nin nedeni ola­bilir­. Baş dönme­si yatar veya oturur durumdan her kalkışınızda ola­bilir­. Buna durumsal kan basıncı düşüklüğü (postural hipotansiyon) denir­. Kan basıncı­nın hızla düşmesiyle beraber birdenbire beyne daha az kan gitme­si buna neden  olur. Çözümü basittir : Her zaman yavaş yavaş ayağa kalkın. Telefona yanıt vermek için hızla fırla­mak boylu boyunca yere uzanmak demektir, unutmayın!

Kan şekeriniz düşünce de baş dönme­si hissedebilirsiniz. Bunun nedeni genel olarak uzun süre aç kalmaktır ve bu durumda her yemekte kan şeker düzeyinizi korumaya yardım edecek proteinler alarak veya sık ve azar azar yemek yiyerek, öğünler arasın­da alıştırarak kendinizi koruya­bilirsiniz. Gerektiğinde kan şeker düzeyinizi hızla yükseltebilmek için bir kutu meyve suyu, bir iki meyve veya yulaflı kraker taşıyın.

Çok sıcak alışveriş merkezlerinde, ofiste veya otobüste de çok fazla giyinmişseniz baş dönmeniz ola­bilir­. Böyle bir durumda yapılacak en  iyi şey dışarı çıkarak veya pencereyi açarak biraz temiz hava almaktır­. Üzerimizdekilerin bir kısmını çıkarmak ve boyun ve göğüs bölgesi olmak üzere kıyafetlerinizi gevşetmek de size yararlı olur.

Eğer sersemlik hissediyorsanız ve/veya biraz sonra bayılacağınızı düşünüyorsanız, beyninize giden  kan dolaşımını arttırmaya çalışın. Bunun için eğer mümkünse yere uzanın ve bacaklarınızı havaya kaldırın. Bu sırada başınız yerde olmalıdır­. Eğer yere uzanmak mümkün değilse, baş dönmeniz geçene kadar, başınızı dizlerin i­zin arasına alarak oturun. Her ikisi­ni yapmak içinde uygun yer yoksa, bir dizinizi yere koyun ve ayakkabı bağlarını bağlıyormuş gibi yapın. Gerçekte bayılma oldukça ender görülür. Fakat eğer bayılırsanız , üzülmeye veya endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü bu durumda her ne kadar beyninize giden  kan akımı azalsa da, bu bebeğinizi etkilemeyecektir­.

Bir dahaki hekim kontrolünüzde doktorunuza baş dönmenizi ve baygınlık hissinizi anlatın. Gerçek bayılmayı hemen  bildirin. Sık sık bayılma şiddetli bir kansızlığın veya başka bir hastalığın belirtisi ola­bilir, bu sebepten  dolayı araştırılmalıdır­.

Konuyla ilgili aramalar: hamileyken başın dönmesi