8 Temmuz 2011 Cuma

Abdominal Histerektomi Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

ABDOMİNAL HİSTEREKTOMİ
histerektomi nedir

Histerektomi nedir?

Histerektomi, uterusun (rahmin) çıkarılma­sı ameliyatıdır­­. Kadınlar­da en  çok uygulanan cerrahi işlemlerden  biridir­­.

Hangi durumlar­da histerektomi ameliyatı yapılır?

Uterus (rahim) myomları: Histerektomi için en  önde gelen  neden  uterusun (rahimin) myomlarıdır­­. Endikasyonlar hastanın yaşı ile ilgili olarak değişir­­. Uterus (rahim) myomları kadınlar­da en  sık karşılaşılan tümörlerdir ve bu yüzden  histerektomilerin çok geniş bir bölümünden  sorumludurlar­. Myomlar için histerektomi uygulanma­sı kararı genel olarak anormal kanama, pelvik ağrı veya bası gibi şikayetlerin tedavi gerekliliğine dayanmaktadır­­.

Düzensiz kanamalar: Histerektomilerin yüzde 20'sinde endikasyon hormanal nedenlere bağlı düzensiz kanamalardır. Bu tip hastalar­da ilaç tedavisi etkili olmazsa veya hasta ilaç tedavisi­ni kabullenemezse ameliyat düşünülür­.

Adet ağrıları­nın şiddetli olma­sı (inata dismenore): Adet ağrıları hastanın günlük hayatını sekteye uğratıyorsa ilaç tedavisi başarılı olmazsa ve hasta çocuk doğurmak istemiyorsa histerektomi düşünüle­bilir­­.

Kasık ağrıları, rahim sarkması, kanser öncesi belirtiler: Uterusdan (rahimden) kaynaklandığı düşünülen  kasık ağrıları, rahim ağzın­da görülen  kanser öncüsü lezyonlar, rahimin sarkma­sı olguların­da histerektomi yapıla­bilir­­.

Doğum komplikasyonları: Acil histerektomiler daha ziyade doğumla ilgili komplikasyonlar­da uygulanır­­. Doğum sonrası rahim kanaması­nın durdurulamama­sı (atoni), tamir edilemeyen  rahim yırtıkları, bebeğin eşinin-plasentanın ayrılmama­sı (plasenta acreata ve inkreata) olguların­da gerekebilir­­.

Ayrıca; Endometriozis (uterus içinde bulunma­sı gereken  zarın uterus dışın­da bulunması), rahim ve yumurtalık kanseri, iyi huylu yumurtalık tümörlerinde histerektomi yapıla­bilir­­.

Histerektomi kararı nasıl verilir? Bu süreçte hastanın aydınlatılma­sı gereken  noktalar nelerdir?

Histerektomi kararı hasta ve doktorun birleşerek verme­si gereken  bir karardır­­. Bir çok hasta için histerektomiye gidiş kararı çok ani ola­bilir­­. Hastalar anestezi­nin ve cerrahi­nin potansiyel riskleri ile karşılaşırlar­. Hasta eğer menopoz öncesi dönemde ise adet görme ve çocuk doğurma yeteneği­nin kaybıyla da buna adapte olmak zorun­da kalır­­. Birçok kadı­nın ilgilendiği nokta ameliyatın hastanın dişiliği­ni kaybetmesine, cinsel doyumu azaltmasına ve kocası ile arasındaki kişisel sorunlarin artmasına neden  olup olmayacağıdır­­. Üreme organları­nın kaybına ilişkin üzüntü diğer karın içi organları­nın kaybına göre fazladır­­. Hastanın ameliyat sonrasın­da kendi­ni kötü hissetme olasılığını en  aza indirmek için ameliyat öncesi bilgilendirme ve hastayı hazırla­mak önemlidir­­. Yapılan araştırmalar histerektomi­nin bir çok hastada psikiyatrik bozukluk ve azalmış cinsel fonksiyonlara yol açmadığını göstermektedir­­.

Histerektomi ameliyatı nasıl yapılır?

Histerektomi iki şekil­de uygulana­bilir:

Karın­dan (abdominal) ve vajinal yoldan­. Bu seçim, operasyona neden  olan hastalığa, bireyin anatomik yapısına, cerrahın tercih ve deneyimine bağlıdır­­.

Histerektomilerin yüzde 75'i abdominal (karın) yolun­dan yapılır­­. Hangi teknikle yapılırsa yapılsın histerektomi için rahimi yerinde tutan tüm bağlar ve beslenmesi­ni sağlayan tüm damarlar tek tek bulunur, özel aletlerle tutularak kesilir ve bu aletler alınma dan evvel özel dikişlerle bağlanır­­. Bu sırada rahimle yakın komşuluğu olan idrar torbası, idrar toplama kanalları ve barsakların zarar görmeme­si sağlanır­­.

Ameliyat sonrası hasta bakımı nasıldır?

İdrar kesesi­nin travmatize olmasın­dan dolayı hastanın idrar yapma­sı zor olabileceğinden  idrar sondası ameliyat sonrası 18-24 saat süreyle takılı bırakılır­­. Ameliyat günü hastanın ağızdan beslenme­si yasaklanır­­. Barsak hareketleri başladıktan sonra sıvı gıdalarla beslenmeye başlanır­­. Hastanın sindirebileceği şekil­de katı gıdalar diyetine eklenir­­. Hastanın erken  ayağa kaldırılma­sı damar tıkanık olma­sı ve zatürre riski­ni azaltır­­. Dikişlerin tam iyileşme­si için hasta ameliyattan sonraki 6 hafta içinde fazla ağırlık kaldırmamalıdır­­. Ameliyat sonrası 6 hafta içinde cinsel ilişki tavsiye edilmez­. Hasta tam iyileşene kadar araba kullanma­sı tavsiye edilmez­. Bunlar dışın­da hasta kendi­ni iyi hissettiği sürece normal hayatını sürdürebilir­­.

Histerektomi ameliyatı geçiren  hastalar nelere dikkat etmelidirler?

İlk ve ikinci hafta çok yorucu aktivitelerden  kaçınmalı ve aktivite seviyesi­ni yavaş yavaş arttırmalıdırlar­. Ağır kaldırmaktan ve cinsel ilişkiden  doktor tarafın­dan söylenecek zamana kadar kaçınmalıdırlar­. Banyo; duş alma ve dökme suyla yıkanma şeklinde olmalıdır­­. Düzenli bir diyet izlenmelidir­­. İdrar ve gaita yaparken  ıkınmaktan kaçınılmalıdır­­. Eğer vajinal kanama veya ateş olursa doktora haber verilmelidir­­.

Aklınızdan çıkarmayın!

Histerektomi yalnızca rahmin çıkarılmasıdır­­. Histerektomi ameliyatı olan kadınlar bir daha hiç adet göremez­. Cinsel ilişkiyi sağlayan organ rahim değil vajinadır­­. Histerektomi sırasın­da vajinaya dokunulmadığı için cinsel ilişki kurulmasın­da hiç bir farklılık ortaya çıkmaz­. Birlikte yumurtalıklar çıkarılmadığı takdirde adet görülmediği hal­de menopoza ait belirti ve komplikasyonlar(istenmeyen durumlar) oluşmaz­. Şayet beraber yumurtalıklar da çıkarılmış ise operasyon sonrası cerrahi menopoz tablosu gelişir ve hormon replasman tedavisi hemen  başlatılmalıdır­­.