27 Ocak 2012 Cuma

Bebeklerde, Çocuklarda Kusma ve Nedenleri

Sponsorlu Bağlantılar:

KUSMA NEDİR? BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA KUSMANIN NEDENLERİ NELERDİR?
Kusma midedekilerin, şiddetle dışarı atılması, çıkarılması olayıdır. Mama veya memeden sonra bebeğin ağzından bir miktar pıhtılaşmış süt gelebilir; bunu kusma ile karıştırmamak gerekir. Kusma değişik nedenlere bağlı olabilir fakat olayların çoğunda mideden hafif bir uyarı gelir. Sonrasında çocuk tek bir kez kusar ve rahatlar. Ayrıca kusma, pilor darlığı dediğimiz doğumsal olarak meydana gelebilen ve mideyi kalın bağırsağa bağlayan kısmın dar olması gibi bazı özel nedenlere de bağlı olabilir. Çoğu kez ateş yükselmesine eşlik eder ve soğuk algınlığı bile, burundaki salgıların yutulması sonucu mideyi tahriş etmesine bağlı olarak kusmalara yol açabilir. Çocuğunuz kötü kötü öksürüyorsa az evvel yediklerini çıkarabilir. Apandisit, menenjit, migren, başağrısı, besin zehirlenmesi, araç tutması gibi rahatsızlıklar diğer kusma nedenlerindendir. Kimi çocuk, heyecandan, birtakım ön belirtilerden kusabilir, bunlar daha çok emekleme dönemine aittir.

KUSMA ÖNEMLİ BİR SORUN MUDUR?
Kusma daima önemli bir sağlık sorunu olmuştur. Çünkü fazla "su kaybına" neden olur.

ÇOCUĞUMUZ KUSUYORSA BİZ NE YAPABİLİRİZ?
1. Çocuğunuzu yatırın, içerisine kolayca kusabileceği bir kabı yakınına yerleştirin.
2. Kendisine, sık sık ve azar azar (her 10-15 dakikada bir) sıvı verin. Bu, içerisine bir tutam tuz ve bir çay kaşığı dolusu şeker ilave edilmiş soğuk su (tercihen kaynatılıp soğutulmuş) olabilir.
3. Ateşi olup olmadığına bakınız.
4. Yüzünü serin, nemli bir bezle sık sık silerek onu rahatlatmaya çalışınız.
5. Ağzındaki kötü tadı almak üzere dişlerini fırçalamasını sağlayınız.

KUSAN ÇOCUĞU DOKTORA GÖTÜRMEK GEREKLİ MİDİR?
* Çocuğunuz 6 saatlik süre içinde sürekli kusuyorsa, buna ishal ve 39°C ateş eşlik ediyorsa; kusmayla birlikte, kulak ağrısı gibi başka bir ek sorun varsa hemen bir doktora başvurunuz.

DOKTOR KUSAN ÇOCUĞUNUZA NE YAPACAKTIR?
* Kusma nedenini bulacak, buna göre bir tedavi uygulayacaktır. Ayrıca da, su kaybı tehlikesine karşı gerekli önlemleri alacaktır.
* "Su kaybı" tehlikesi varsa, çocuğunuzun hastanede yatırılarak gözlem altında tutulması ve tedavi edilmesini isteyebilir. Hastanede yatarken damardan sıvı verilebilir.

KUSAN ÇOCUĞUNUZA NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ?
* Çocuğunuza hoşlandığı içecekleri verin ama bu sakın süt olmasın. Ayrıca, meyve sularını da seyrelterek (sulandırarak) verin.
* Bulantı, kusma geçtikten sonra çocuğunuza hafif besinler yedirin. Katı besinlere yavaş yavaş geçin.

KUSMA İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ
Not: Nane tozu, limon şeker, su karışımı içilebilir.

Aramalar: Çocuğum kusuyor ne yapmam gerekir? bebeğim sürekli kusuyor nedeni ne olabilir? bebekler neden kusar? çocuğun kusmasının sebepleri nelerdir?