12 Şubat 2012 Pazar

Çocuklarda Baş Ağrısı ve Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar:

ÇOCUKLARDA BAŞ AĞRISI
Ciddi, fiziksel bir nedeni olmaksızın her beş çocuktan biri tekrarlayan başağrısından şikayet eder. Çocukların bu şikayetleri genellikle sıcak, havasız odada oturulduktan sonra, endişeli ve tedirgin olduğunda, "sinüzit, dişağrısı" gibi rahatsızlık hallerinde ortaya çıkar. Kimi çocuklar, baş ve karın ağrılarından şikayet ederler. Bu ağrı karın migreni diye ifade edilmektedir.

ÇOCUKLARDA BAŞ AĞRISI ÖNEMLİ BİR RAHATSIZLIK MIDIR?
Baş ağrılarını genellikle fazla ciddiye almamak olağandır. Ancak ağrı, ateş, dalgınlık hali, boyunda sertlikler, ışığa karşı duyarlık gibi belirtilerle gelirse, menenjit beyin iltihabi gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu takdirde tıbbi girişimler yapılmalıdır. Aynı zamanda son günlerde başını bir yere çarpan çocuk için de doktora danışılmalıdır.

BAŞ AĞRISI İÇİN ÖNCELİKLE NELER YAPILMALIDIR?
1. Çocuğunuzun başka bir yerinde ağrısı olup olmadığını öğrenin. Ellerinizle yanaklarını, çenesini, kulak çevrelerini yoklayın, sorunun diş eti iltihabı, sinüzit, diş ağrısı ve kulak ağrısı gibi rahatsızlıklara bağlanıp bağlanmadığını anlayın.

2. Çocuğunuzun ateşini ölçün, ateşini tespit edin. Kızamık, grip ve benzeri bulaşıcı hastalıklarda ateş en belirgin göstergedir.

3. Çocuğunuzun başında bir yara veya şişkinlik olup olmadığını tespit edin.

4. Baş ağrıları sık sık tekrarlıyorsa, okul dersleri ve benzeri konularda bir derdi olup olmadığını anlayın.

5. Çocuk mide bulantısından şikayetçiyse, kusuyorsa, miğren başağrısından ileri gelebilir.

6. Çocuğunuzda bir hastalık belirtisi göremiyorsanız, ona bir bebek aspirini verip (ya da parasetemol elixir) verip karanlık bir odada dinlenmesini sağlayın.

BAŞ AĞRISI İÇİN DOKTORA GİTMEYE GEREK VAR MI?
Başağrısıyla birlikte 38°C üzerinde ateşi varsa, ışık ve aydınlığa duyarlıysa, yakınlarda başını bir yere çarpmışsa derhal bir doktora danışın. Başağrıları devamlı oluyorsa yine bir hekime danışmalısınız.

BAŞ AĞRISINA KARŞI DOKTOR NE YAPACAKTIR?
* Doktor başağrılarının nedenini anlamak için tansiyonunu ölçecek, göz içi muayenesi yapacaktır. Doktor başağrısı dışında, başka şeylerden de kuşku duyarsa, muayeneyi genişletecektir.

* Doktor, başağrısını menenjit gibi ciddi bir duruma bağlarsa tedbirini buna göre alacaktır.

BAŞ AĞRISINA KARŞI NE YAPILABİLİR? BAŞ AĞRISININ BİTKİSEL TEDAVİSİ
Okul dönüşü çocuk başağrısından şikayetçiyse ona içecek birşeyler, yiyecek kahvaltılık şeyler verin temiz havada biraz oynamasını sağlayın.

Not: Nane-limon kabuğu çayı içilirse iyi gelir.

Aramalar: baş ağrısı nasıl geçer, çocuğumun başı ağrıyor ne yapabilirim