11 Mart 2012 Pazar

Evde mi, Hastanede mi Doğurmalı?

Sponsorlu Bağlantılar:

Doğumu hastane de mi yoksa evde mi yapmalıyım?

Gebeliğin ilk günlerinden (ilk antenatal muayenenizden) sonra evde mi, hastanede mi doğurmak istediğinize karar vermelisiniz. Karar verme hakkının sizin olduğunu unutmayın. Kimse sizi istemediğiniz bir şeye zorlayamaz. Ne var ki, bu konuda belirli ilkelere uymanızda fayda var.

evde doğum hastanede doğum yapmak

Aşağıdaki durumlarda hastanede doğum yapılması iyi olur:

— İlk çocuğunu doğuran kadınlarda doğumun nasıl olacağı, kolay mı zor mu olacağı ve yalnızca hastanelerde bulunan araç gerece gerek olup olmayacağı bilinemez.

— 35 yaşın üzerinde ilk çocuğunu doğuran kadınlar.

— Daha önce zor ya da komplikasyonlu doğum yapmış, ikinci ya da sonraki çocuklarını doğuracak kadınlar.

— İkiz ya da çoğul gebelikler.

Bebeğinizi evde doğurmaya karar vermeden önce, çok kararlı olsanız da hastanede doğumun aklınızda bulundurmanız gereken birtakım avantajları vardır. Doğumda oksijen yetersizliğinden ölen bebeklerin sayısını azaltmanın tek yolu doktorun bir an önce bu durumu ayırt etmesidir. Bunun için de yalnızca hastanede bulunan pahalı monitörlere ihtiyaç vardır.

Kimi ayarlamalar da yapabilirsiniz. Hastanede doğum yaptıktan 6 saat sonra eve dönebilirsiniz ya da hastanede 24 saat, 48 saat, 3 gün, 5 gün, hatta 1 hafta kalabilirsiniz. Doktorunuzla ve ebeyle bu olasılıkları hastaneye gitmeden konuşun, neler duymakta olduğunuzu bilsinler. Verdiğiniz karardan ötürü pişman olmayın.

Hastanede doğumun avantajları

— Günün her saatinde, geceleri bile, acil durumlar ve komplikasyonlar halinde deneyimli tıbbi personel bulunur.

— İlk çocuğun bakımı başta biraz ürkütücü olabilir. Hastanedeki hemşireler bebeğinizin günlük bakımını nasıl yapacağınızı gösterecektir.

— Bebeğinizi muayene edip korkularınızı giderecek bir çocuk hastalıkları uzmanı bulunur.

— Hastane koğuşunda başka annelerle tanışacak, korkularınızı giderip size cesaret verecek bilgiler edineceksiniz.

— Bebeğinin yeni doğan öteki bebeklerle karşılaştırabileceksiniz.

— Emzirmenin sorunları, çatlayan meme uçları, dikişlerin verdiği rahatsızlık gibi sorunlarınızı, kaygılarınızı, zorluklarınızı, dertlerinizi öteki annelerle paylaşabileceksiniz.