20 Mart 2012 Salı

Göğüs Kanseri

Sponsorlu Bağlantılar:

GÖĞÜS KANSERİ

Göğüs kanseri dişide rastlanan en sıradan kanser çeşididir. Rahim kanseri oranının iki mislidir ve her 100 kadından 5'i yaşam süreçlerinde göğüs kanserine tutulurlar.

Son devrelerindeyse hastalığın tedavisi imkansız hale gelir; erken devrelerinde tedavi edilip bütünüyle ortadan kaldırılabilir.

göğüs kanseri meme kanseri

Göğüs kanserini erken devrelerinde saptamanın tek yolu kadının düzenli olarak göğüslerini incelemesi ve her yıl denetim için doktoruna gidip göğüs kanseri olup olmadığını öğrenmesidir. Göğüsleri muayene zor bir iş değildir. Genç kadınlar bunu adet devresinden sonra yapmalıdır ve adetten kesilmiş kadınlarda ayda bir kere tekrarlanmalıdır. Muayene için kadın rahatça sirtüstü uzanır ve elinin parmak uçlarıyla sırayla her memeye dokunarak yoklar, sistemli olarak en dış üst kısımdan başlayarak göğüsün her bölümü dokunarak incelenir. Memenin içteki yarısı kol kaldırılarak incelenebilir. Ve dış yarısı kolu vücudun yanında yatırarak incelenebilir. Kadın memede küçük bir şişkinlik hissederse hemen doktora gitmelidir. Doktor isteyeceği radyoloji tetkikleri ile kitleyi tespit ederek inceler. Şişlik kanser olmayabilir, fakat küçük bir ameliyat gereklidir, böylece yumru dışarı çıkartılıp mikroskop altında incelenebilir.