26 Mart 2012 Pazartesi

Rahim Boynu Aşınması

Sponsorlu Bağlantılar:

KADINLARDA RAHİM BOYNU AŞINMASI

Daha önce de belirtildiği gibi vajinanın astarı, bir duvarın tuğlalardan meydana gelişi gibi, hücrelerden oluşmuştur ve aynı hücre düzeni rahim boynunu, vajinanın üst kısmına bağlandığı yerde kaplar. Fakat rahim boynunu izleyen kanalın kenarında ani bir değişme olur. Bunu meydana getiren hücreler bir tek kalın tabaka halindedir. Mukus salgılama konusunda çok etkindirler. Ergenlik sırasında ve ilk hamilelikte bir defa daha, rahim boynunun vajina kısmındaki düz, duvara benzeyen hücreler ve rahim boynu kanalının uzun, tek, mukus salgılayan hücreleri arasındaki kesin geçiş durumu değişime uğrar ve kadınların birçoğunda öne doğru hareket eder. Böylece uzun hücreler dudaklara benzemek üzere kanalın girişinde görülür. Ağzınızı kapar ve dudaklarınızı içe doğru çekerseniz aynı etki elde edilir.

rahim boynu aşınması rahmin boynunda erozyon

Ağzınız şimdi dar, pembe bir aralığa benzer. Şu anda dudaklarınızı şişirerek dışa döndürürseniz ağzınız kırmızı dudakların mukus zarıyla çevrelenecektir.

Geçmişte rahim boynu kanalındaki hücrelerin dışa fırlamasına bir aşınma veya bir ülser adı verilirdi; çünkü doktorlar bunun doğal olmadığına inanırlardı. Ve tabi bu bir ülser değildir. Ülserin tedavisi bir dağlama çubuğu veya elektrikli koter kullanarak yapılıyordu. Bugün böyle bir tedavinin genellikle gereksiz olduğu bilinmektedir. Yalnız, doğumda rahim boynu kanalı yırtılır veya zedelenirse bu gerekli görülebilir. Fakat böyle durumlarda bile tedavi doğumdan en az altı ay sonra yapılmalıdır. Çünkü geçen zaman zarfında iyileşme olabilir. Bu süre ötesinde devam eder ve vajina akıntısını artırırsa, dağlama gerekmektedir. Çubukla dağlama epey yararsızdır, yalnız elektrikli koter yararlı olabilir. Tedavi hastanede anestezi kullanarak yapılır.

Rahim boynunun dağlanmasından sonra kadın, pis gözüken, kanlı ve artan miktarda vajina akıntısıyla ilk günlerde karşılaşacaktır. Dağlanan alanın altında yeni hücreler meydana geldikçe üstteki eski hücreleri dökülür; meydana gelen akıntının nedeni budur. Akıntı 4 ila 6 hafta sürebilir, fakat bu doğaldır. Bu sürenin sonunda doktor genellikle hastasını bir daha görmek ister, böylece rahim boynunu ne kadar iyileşmiş olduğunu anlamak için inceleyebilir.