21 Mart 2012 Çarşamba

Sancılı Adet Görme (Dismenore)

Sponsorlu Bağlantılar:

DİSMENORE (SANCILI ADET GÖRME ŞİKAYETİ)

Çok sayıda kız sancılı adetlerden yakınır. Buna dismenore adı verilir. Dismenore menarştan (ilk adet görme) ancak iki veya üç yıl sonra başlar ve genellikle, adet, yumurtanın oluştuğu devreyi izlerse meydana gelir. Arada sırada yumurtanın oluşmadığı bir devrede de gelebilir. Özellikle adet kanı döl yatağında pıhtılaşırsa, sonradan bu küçük pıhtılar dışarı atılır.

dismenore nedir menarş nedir sancılı adet görme adet ağrısı

Sancı kramp gibidir, karnın alt kısmında hissedilir ve genellikle adet devresinden 24 saat önce başlar ve kanamanın ilk 12 saati, tüm rahatsızlık bitinceye kadar devam eder.

Dismenorenin nedeni bilinmemektedir. Fakat doğruya en yakın kuram, gelen gelişmemiş kandan dolayı döl yatağı kaslarından birindeki sinir tutulmasıdır. Sonuçta duyulan acı, kolun üst kısmına çok sıkı bir bant bağlandığı vakit meydana gelebilecek acıya eşittir. Kültürel inançlar ve adetin vücuttaki pislikleri dışarı atma olduğu inanışı acı duygusunu arttırır. Bu nedenle, ilkel topluluklardaki kızların yapay, batı toplumundakilerden daha az sancı çektikleri söylenir. Bunun doğruluğunu kanıtlamanın olanağı yoktur. Batı toplumu İncil'de yazıldığı gibi adete "lanet", "kötü zaman" ve "pis zaman" diye isimler takmakla, adet denilen olgunun hamilelik için hazırlanmış dölyatağının dış hücrelerinin dökülmesinin doğal sonucu değil de utanılacak bir şey olduğu yanlış inancını güçlendirmektedir.

Hayatlarının bir devresinde genellikle 17 ve 25 yaşları arasındaki, belki de kadınların %50'si sancıdan yakınır. Hamilelikle bu durum ya düzelir ya da bütünüyle ortadan kalkar. Bu rastlantıdan ötürü geçmişte şaşırtıcı türde tedavi yolları denenmiştir ve bu gidiş bugün de devam etmektedir. Bunların arasında çok garip yöntemler görmek mümkündür: garip belkemiği ve leğenkuşağı çalıştırma hareketleri, Sitz banyoları, soğuk duşlar ve leğen-kuşağının sinirlerini almak için uzmanların yaptığı operasyonlar. Bunlar bugün yalnız tarihten bir sayfadır, fakat daha değişik yöntemler muhakkak zaman zaman görülecektir.

Kızların çoğunluğunun sancıdan kurtulması için, ana babadan ne fazla sert, ne de fazla yumuşak olmayan sıcak bir davranış, birkaç aspirin ya da ağrı kesici ilaç yeterlidir. Sancı kızı yatağa düşürecek veya kusmalara neden olacak kadar şiddetli ise ağızdan alınan doğum kontrol hapları bunu önleyecektir. Yumurta üretimini kesmeden sancıyı önleyen diğer bir hormon tedavisi ise yakın zamanda bulunmuştur. Etkili oldukları halde bir uzman doktora muayene olmadan bu tedavi yollarından hiç birine başvurulmamalıdır.

Aramalar: çok şiddetli adet sancılarım var , adet sancısı için ne yapmak gerekir , dismenore ne demektir , menarşın anlamı nedir