24 Mayıs 2012 Perşembe

Bronzlaşmak

Sponsorlu Bağlantılar:

YANIK TENLİ OLMAK GEREKLİ MİDİR?

Ünlü Fransız dermatoloğu Aron Brunetiere diyor ki: "Kesinlikle inanıyorum ki, kadınlarımız Coco Chanel'in şeytanca ortaya attığı süper brun homogene modasından önce yaptıkları gibi, güneşte fazla kalmamaya özen gösterselerdi, deri hekimleri hastalarının üçte birini, güzellik enstitüleri de müşterilerinin yarısını kaybederlerdi."

Gerçekten de 1925 yılında Fransız moda yaratıcısı Coco, "Beyaz ten, sağlık belirtisi sayılmaz, aksine hastalık belirtisidir" deyince, o günden itibaren hanımlar beyaz tenli kalmaktan çekinmeye başladılar. Halbuki o tarihten önce bronz ten değil "sütlaç gibi bir ten" geçerliydi.

İşte o günden beri yaz aylarında yanık tene sahip olmak sorunu herkesi, özellikle kadınları uğraştırıyor. Uzmanlar bu konuda onlara yardımcı olabilmek için çeşitli çareler öneriyorlar. Estetisyenler, kozmetikçiler, doktorlar hemen herkes kendine düşen görevi yerine getirmeye çalışırken, esas ilgili olması gerekenler, yani güneşte yananlar, bu konuda ne yapıyorlar? Kendi ciltleri ile ya da kullandıkları güneşlenme ürünleriyle ilgili bilgileri kimlerden ve nasıl alıyorlar? Güneş hakkında ne biliyorlar? Tatil öncesi kaç tanesi bu anlamda bir check-up yaptırıyor?

Günümüzde bir kadına güneşe çıkması yasaklandığı zaman gerçek bir dram yaşanıyor. Hasta yıkılmış bir şekilde ve trajik bir bakışla "Peki ben şimdi ne yapacağım?" diye adeta inliyor.

Bu noktada realist olmamız gerekir. Söylediklerimiz bazı özel hastalıklar dışında güneşin tamamen yasaklandığı anlamına gelmez.

Bu bakımdan kendine özen gösteren, cildini daha uzun süre arzu ettiği şekilde görmek isteyen kişinin bazı bilgilere sahip olması gerekir.

Sözün kısası, güneşin size dost gibi davranmasını istiyorsanız, lütfen oyunu kurallarına göre oynayın.

GÜNEŞİN YARARLARI

Genellikle güneşin bazı zararlı etkileri işlendiğinden yararlı etkilerinin olup olmadığı çoğu kimse tarafından bilinmemektedir. Hemen ifade etmek isterim ki, yararlanmasını bildiğimiz takdir de güneş, gerçek tedavi edici bir yardımcıdır. Bizler cilt hekimliğinde ultraviyole ışınlarından yararlanarak birçok hastalığı tedavi etmekteyiz. Bunlar arasında ergenlik sivilceleri ve sedef hastalığı başta olmak üzere, bazı kaşıntılı hastalıklar ve ekzama türleri sayılabilir. Ancak, başka konularda da güneş dostça davranmaktadır. örneğin kalsiyum metabolizması düzenleyicisi olarak D vitamini yapımı ve kemik kırılmalarına müsait etkisi vardır. Gene bir antiseptik etki ile vücuda mikrop ve mantarların yerleşmesini engeller, zihinsel faaliyeti artırır, genel toniktir, çalışma ve verim üzerine olumlu etkisi vardır. Fabrika işçileri üzerinde yapılan bir çalışmada güneş gören ve suni aydınlanma ile çalışılan yerler arasında yüzde 17'lik bir randıman farklılığı gözlenmiştir. Aynı zamanda güneş görmeyen çalışma yerlerindeki işçiler arasındaki iş kazaları sayısında da yüzde 11 artış saptanmıştır.

Güneş ışınlarının saç büyümesine olumlu etki yaptığı bilinmektedir. Nitekim kış aylarında ortalama günde 0.340 mm büyüyen saçlar, yaz günlerinde 0.539 mm kadar büyümektedir. Ancak, bu konuda tüm vücut kıllarında büyüme hızlanması söz konusu olmaktadır, dolayısıyla aşırı kınanmaya müsait kişilerin dikkatli olması gerekmektedir.

GÜNEŞ IŞINLARININ ZARARLARI

Şimdi de güneş ışınları etkisiyle kötüleşen bazı cilt hastalıklarından söz etmek istiyorum.

Bazı insanlar güneşe hiç tahammül edemezler, kolayca yüzlerinde kızarma, kaşıntı ve içi su dolu kabarcıklar oluşur. Bu güneş ekzaması olan kişiler ve güneş ışınlarına kurdeşen tarzı reaksiyon gösteren kişilerin ancak tedbirli olarak güneşlenmesine izin verilir. Buna karşılık porfiri, lupus, eritematodes ve pellegra gibi cilt hastalıkları bulunanların güneşlenmelerine asla müsaade edilmez. Tabii ki güneşin cilt kanseri ile ilişkisi bulunmaktadır. Bu konuda birazdan geniş açıklamada bulunacağım, ancak hemen söylemek gerekir ki, ciltlerinde çok sayıda ve değişik görümünde benleri olanların, hatta lekeli veya çillilerin de güneşe çıkmadan önce bir doktora müracaat ederek belirtilerinin ne olduğu hususunda bilgi alması gerekmektedir.

Bir estetik sorun gibi görünüyor ama, aslında tam bir sağlık sorunu olarak kabul edilmesi gereken elit kırışıklıkları ve erken yaşlanma problemi üzerinde de güneş ışınlarının olumsuz etkileri bulunduğunu hatırlatmak isterim.