24 Mayıs 2012 Perşembe

Güneşin Sebep Olduğu Cilt Lekeleri

Sponsorlu Bağlantılar:

GÜNEŞ LEKELERİ

Biz cilt doktorları zaman zaman kirli gri renkte, çamur sıçraması tarzında lekelenmiş yüzler görüyoruz. Bu çok sıkıntılı durumun nedeni çoğu kez, kolonya, lavanta, tıraş losyonu ve parfüm gibi içinde bergamot esansı bulunan bir kozmetik ürün olmaktadır. Gerçekten bu maddeler fotosansibilizatör, yani ışık duyarlandırıcılar olarak bilinmektedir. Doğal olarak insanların ışığa karşı hassasiyeti farklıdır. Bu duyarlılık doğuştan olup kalıtım ile aileden gelmiş olabilir. Ancak bir de kazanılmış duyarlılık olayı vardır. Bu konu çok önemli olduğundan biraz genişletmekte yarar görüyorum.

güneş lekeleri, cilt sorunları

Yaz boyunca birçoğumuz çeşitli nedenlerle ilaç alımını sürdürmek durumundayız. En azından bazı şeker hastaları şeker ayarlaması için hap alırlar, birçok kadın doğum kontrol haplarını almaya devam eder, mantarı olan antimikotik denen mantar ilacını ve anjini olan da genellikle antibiyotiğini alır. Bunun yanı sıra, bazı idrar söktürücüler, sinir hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar, tatlandırıcılar, ağrı kesiciler de yerine göre kullanılmaktadır. İşte sıraladığımız bu çok sayıdaki ilaçlar bazı kişilerde cildin güneşe karşı reaksiyonunu artırırlar.

Diğer taraftan kolonya sürüp güneşe çıkmanın zararlı olduğu hemen herkes tarafından bilinmektedir. Yukarıda saydığımız kozmetikler ve ilave olarak deodoranlar, antiseptik, boya maddesi ve katran içeren hijyen veya tedavi preparatlarının, hatta düşünüldüğünün tersine bazı antihistaminik krem ve güneş preparatlarının kullanılması da güneş allerjisi yapabilir.

Böyle durumlarda ultraviyole ışınlarına daha duyarlı hale gelen deride pigment yapımı hızlanmakta ve bunun sonucu olarak daha süratli ve yoğun bir renklenme olmaktadır. Ancak bu pigment gelişimi muntazam olmadığında açıklı koyulu lekeler ile sonuçlanmaktadır. işte bu tip lekeler bir kere oluştu mu, hemen hiç kaybolmazlar. Kışın dikkati çekmeyecek şekilde solarlar. Ne var ki ultraviyole ışınlarına karşı hassaslaşmış hücreler bu özelliklerini hafızalarında taşıdıklarından her yaz tatille birlikte bu lekeler yeniden koyulaşarak ortaya çıkarlar.