10 Temmuz 2012 Salı

Akne Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Akne (sivilce) nedir?
Akne, siyah ya da beyaz noktalar, farklı bir çok tür sivilce ve bazı zamanlar da kist biçiminde görülebilen tıkanmış deri gözeneklerine denir. En sık görülen cilt sorunudur. Genellikle yüz bölgesinde, boyunda, sırtta, göğüste, omuzlarda ve kolların üst kısımlarında görülür. Daha çok gençlerde görülmesine karşın bu sorun her yaş grubunda görülebilmektedir. Yaşı epey ilerlemiş insanlar bile akne sorunuyla karşılaşabilir. Akne hayati açıdan bir sorun teşkil etmez fakat bu sorunu yaşayan kişiler için aşırı derecede can sıkıcı bir durumdur. Kişinin görüntüsünü de bozduğu için özellikle gençlerde içine kapanıklık gibi psikolojik sorunlara da yol açar. Bu sorunu yoğun biçimde yaşayanlarda ciltte kalıcı izler oluşabilir.

Kimlerde akne görülür?
Akne, 12 ila 17 yaş arası ergenlik dönemi insanlarının hemen hepsinde az veya çok görülür. Akne her ülkenin, her yörenin insanında etnik köken gözetmeksizin çıkar. Akne sorunu yaşayan kişilerin bir çoğu eczanelerde reçetesiz olarak da satılan dermakozmetik ürünler ile akneyle başedebilir. Fakat bazıları için durum bu kadar kolay değildir. Özellikle ergenlik dönemi gençlerinin %40'a yakını, bir uzmana başvuracak kadar zor ve can sıkıcı bir dönem geçirir.

Akne genel olarak 10 ila 13 yaşları arasındaki çocuklarda başlar ve 5 ila 10 yıl kadar sürer. 20'li yaşlara girildiğinde akne oluşumu kendiliğinden durur ve cilt iyileşme sürecine girer. Çok sık rastlanmasa da 30 ve 40'lı yaşlara kadar da sürdüğü görülür.

Aknede cinsiyet faktörünün pek önemi yoktur. Genç erkekleri ve genç kızları hemen hemen aynı oranda etkiler. Bunun dışında erkekler akne problemini biraz daha yoğun yaşayabilirler fakat kadınlar erkeklerde oranla bu durumdan daha çok şikayet ederler, erkeklerden daha fazka uzmana başvururlar. Kadınların yaşadığı adet dönemindeki hormonal değişimlerde akne oluşumuna etki eder. Ayrıca kadınların kullanmış oldukları kozmetik krem vb. ürünler de akne oluşumuna etki edebilmektedir.