23 Temmuz 2012 Pazartesi

Bebekler Neden Ağlarlar?

Sponsorlu Bağlantılar:

BEBEĞİN AĞLAMASININ NEDENLERİ

Diş çıkarma:
Bebek ilk dişlerini 6 aylık ila 2 yaş arasında çıkartır. İlk başta diş eti biraz kızarır ve bebeğin acı duymasına sebep olur. Ama dişler birbiri ardına geldikçe artık fazla rahatsızlık vermez. Bazen başka bir hastalığın belirtisi diş çıkarma sırasında kendini gösterir. Onun için anne, bebeğin ishalini ya da sara nöbetini diş çıkarmaya yormayıp, doktora danışsa iyi olur.

Karın ağrısı:
Sadece süt içen bir bebeğin kamının ağırması için bir neden yoktur. Ama bebek susturulamayacak derecede ağlıyor ve bu birkaç saat sürüyorsa buna 3 aylık bebeklerde rastlanan ve keskin bir ağrıya neden olan kolik ağrısı denir. Ama bazı doktorlar buna katılmaz ve ağlama nedenini annenin yorgunluk ve endişesinin çocukta ortaya çıkması olarak yorumlarlar. Hangisi olursa olsun bebek 4 ila 6 ay arasında bu ağlamayı bırakır. Bunda annenin artık bebek bakma deneyimi edinmesinden ötürü kendine güvenini kazanmasının ve böylece de bebeğini rahat ettirmesinin payı yadsınamaz.

Çiş yapma:
Bazı bebekler çiş yaparken ağlarlar. Deneyimsiz anne de çiş yapmanın acılı bir şey olduğunu sanır. Oysa bebeğin ağlaması çiş etmeyi bir bakıma kolaylaştırır. Çünkü böylece karında bir kasılma olur bu da mesanenin (idrar kesesi) üzerine baskı yaparak daha kolay boşalmasını sağlar.

Çok ender olarak sürekli ağlayan bebeklerde gerçekten bir rahatsızlık olabilir. İshal, kusma, akan bir burun, öksürük böyle bir rahatsızlığın ilk belirtileri olarak ortaya çıkar. Ama bunlar yok ve bebek gene de ağlıyorsa ya yalnız kalmaktan sıkılmıştır ya da karnı açtır ve iyi doymamıştır demektir. Bebeği kucağınıza aldığınız zaman susuyorsa yalnızlıktan sıkıldığına karar verebilirsiniz. Kısaca bebeğin karnının iyice doymuş olduğuna ve yalnızlıktan sıkılmadığınaemin olduğunuz zaman hala ağlamayı sürdürüyorsa bu da ona duygularınızın etkileşimi sebep oluyor demektir. Gece bebekle birlikte uyanıp da uykusuz kalıyorsanız gündüz saatlerinde bebeğiniz uyurken siz de uyumayı deneyin. Gece bebeğe bakacak birisi varsa bu da sizin dinlenmenizi sağlar. Böylece tedirginliğiniz azalır ve bunu bebeğe aktarmaktan kurtulmuş olursunuz.