28 Temmuz 2012 Cumartesi

Çocuklarda Uyku Sorunları

Sponsorlu Bağlantılar:

Uyku sorunları:

Bebekler birkaç haftalık olana kadar gece 2-3 kez uyanırlar. Ama büyüdükçe uyku ritm kazanmaya başlar. Bir yaşındaki çocuk 24 saatin 16 saatini uykuda geçirir. 1.5 yaşına doğru uyku gereksinimi kendine göre ayarlanır.

Uyuyan bebeğin sık sık yanına gidip gelmek bebeği anneye bağımlı kılar ve ilgiyi bulamadığı zaman da uykusuzluk başlar. Gece mamalarını bırakmış çocuk uyanıp ağlamaya başlarsa yanına gitmemeli, uyuması beklenmelidir. Ama ağlama devam ederse onu rahatsız eden şey araştırılmalıdır. Ancak anne bebeği kendi yatağına almaktan kaçınmalıdır.

Bazı çocukların gece uykuları muntazam olduğu halde uykuya dalmakta güçlük çekerler. Uyumaya çalışırken kimsenin odasına girip onu rahatsız etmesine izin verilmemelidir.

Çocuk hiçbir zaman ceza olarak yatağa gönderilmemelidir. Bu onun bir daha uykuya rahat dalmasını engeller.

Karabasanlar çocuklarda 4 yaşından sonra görülür. Çocuğun okul ya da evdeki problemlerinin yarattığı stresin belirtisidir. Bunun fiziksel bir hastalıkla ilgisi yoktur. Ancak çocuk ateşli bir hastalığa yakalanmışsa da kabus görebilir.

Uykuda yürümek ise kendi başına ciddi bir hastalık değildir ama duygusal bir rahatsızlığın varlığını gösterir.

Karabasan Gören ve Uyurgezer Çocuk İçin Ne Yapmak Gerekir?
Karabasan gören çocuğa hemen yetişmeye çalışıp sakinleştirmek yarar sağlar. Ona soru sormadan, hoşuna giden değişik bir konu açarak yeniden uykuya dalmasını sağlamak gerekir.

Uykusunda yürüyen çocuğu uyandırmadan, şefkatle yatağına doğru götürmelidir. Bir çocuk psikiyatristi ile görüşmekte yarar vardır.