19 Temmuz 2012 Perşembe

Doğumdan Sonra Depresyona Girmek

Sponsorlu Bağlantılar:

Doğumdan sonra depresyonun nedenleri:
Bir çok kadın doğumdan sonra kendini mutsuz ve huzursuz hisseder. Buna doğum sonrası hüznü denir. Bunun birkaç nedeni vardır:

Doğum nedeniyie vücuttaki hormonların hızlı değişimi kadını ruhsal açıdan olumsuz etkilemiştir.

Birkaç aydır heyecanla beklenen olay gerçekleşmiş, doğum olmuştur. Bu da kadında ani bir gevşemeye sebep olmuştur. Kadın kendini çok yorgun hissediyordur.

Kadının kendine güveni kalmamıştır. Böyle durumlarda yakınları ve arkadaşlarının desteği ve anlayışıyla kadının birkaç gün içinde iyileşmesi beklenir. İlk birkaç hafta içinde annenin hafif bir huzursuzluk duyması doğaldır. Yeni bir bebeğe bakarken duyulan yorgunluk, hayat biçimindeki değişim, kadını olumsuz etkiler. Hele bir de çalışan kadınsa duyacağı huzursuzluk biraz daha fazla olacaktır.

Bazı kadınlarda bu durum iyice ağır boyutlara ulaşır. Doğumdan bir ay sonra başlayan yorgunluk, bir beceri eksikliği duygusu, zaman zaman bebeğe karşı saldırgan duygulara kapılma, hatta çocuğa küsme gibi semptomlarla kendini gösterir. Bu da kadında bir suçluluk kompleksinin oluşmasına neden olur. Bunun sonucu kadında ya tümüyle iştah kaybı görülür ya da aşırı oburluk olarak tersi bir durum ortaya çıkar.

Doğumdan Sonra Girilen Depresyondan Nasıl Kurtulunur?
Annenin aşırı yorulmasını önlemek için çareler bulmak gerekir. Gece uyanmalarıyla bebeğin anneyi rahatsız etmesini önlemek için çocuk ayrı bir odada yatırılırsa iyi olur. Çocuğun açlık ağlamasını duymama korkusu olmamalıdır. Çocuk kendini her zaman duyurur. Mümkünse evdekilerden biri ya da kadının eşi, gece uyandığında bebeğe yardımcı olmaya çalışarak annenin bir süre sakin şekilde uyumasını sağlamalıdır.

Aramalar: doğumdan sonra depresyon neden olur, doğum sonrası depresyonu nasıl geçer