26 Ağustos 2012 Pazar

Hamile Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelik nasıl anlaşılır?


Gebeliğin en önemli ve genelde ilk belirtisi adetlerin durmasıdır. (Tıbbi terimiyle amenore - adet kesilmesi.) Ama bu belirtinin mutlak bir değeri yoktur. Adetleriniz iki-üç gün gecikirse, bundan hemen hamile olduğunuz sonucunu çıkaramazsınız.

- Hamilelik dışında da birkaç günlük gecikmenin olabileceğini gözönünde bulundurarak, çok düzenli bir adetiniz olup olmadığınızı iyi tespit etmek gerekir.

- Bazı hastalıkların (bulaşıcı ya da herhangi bir) bazen adet gecikmesine yol açtığını gözönünde bulundurarak, sağlıklı olup olmadığınızı iyi tespit etmek gerekir.

- Adetinizi bozacak yolculuk, iklim değişikliği, tatil, şok gibi özel durumlar içinde olmadığınızdan emin olmak gerekir.

- Ergenlik ya da menopoz gibi adetlerin genelde düzensiz olduğu dönemlerde olmamak gerekir. Bu durumlardan herhangi biri söz konusu değilse hamile olduğunuzu varsayabilirsiniz.

Başka türlü söylemek gerekirse, "adet gören bir kadın hamile olamaz" denebilir. Buna karşılık "adet görmeyen bir kadın kesinlikle hamiledir" denemez.

Bazı belirtiler ya da rahatsızlıklar hamilelik başlangıcına eşlik edebilir:

Vakaların yüzde ellisinde sabahları safralı, gün boyunca besin kaynaklı kusmanın eşlik ettiği basit mide bulantıları,

bazı besinlere karşı iştahsızlık ve bazı yiyeceklerden tiksinme, bazen tersi olarak iştahın açılması ya da bazı besinlere aş erme,

koku duyusunun değişimi; bazen en zarif parfümün bile çekilmez gelmesi, -»alışılmadık tükürük salgısı,

mide ekşimeleri, gün boyunca yemeklerden sonra uyuma isteği veren ağırlık çökmesi: Bir çocuk beklerken, başlangıçtan itibaren alışık olduğumuzdan daha çok uykumuz gelir,

- kabızlık,
- sık işeme isteği,
- ağırlaşan ve gerginleşen göğüslerin hacminin erken artması. Areol, yani göğüs ucunu çevreleyen morumsu kahverengi halka şişer. Göğüs ucu daha şişkin ve hassastır. Kendi kendinize anlamanızın zor olacağı önemli bir işaret de "Montgomery yumruları" diye adlandırılan, areolün üzerinde beliren çıkıntılardır.


Aramalar: hamilelik belirtileri nelerdir? hamile olduğumu nasıl anlarım? hamilelik nasıl anlaşılır? gebe olup olmadığımı nasıl anlayabilirim?