23 Eylül 2012 Pazar

Anne Sütü

Sponsorlu Bağlantılar:

Anne Sütü
Doğumdan sonra annenin memelerinde bebekler için besleyici bir sıvı oluşur. Böcek öldürücü ilaçlar, giderek artan çevre kirliliği konusundaki tüm uyarılara karşın, yeni doğmuş bir bebek için en iyi besin yine de anne sütüdür.

Doğumdan sonra annede süt bezlerinin oluşmasıyla emzirme olayı da başlar. Anne sütü bebeği ishal, grip, bulaşıcı hastalıklara karşı koruyan çeşitli antikorlar içerir. Bu süt 8 gün kadar bebeği besler, bu nedenle ana sütü diye anılır. Bu sürecin sonunda anne süt bezleri olgun anne sütü üretmeye başlar. Miktarı günde yarım litre kadardır. Anne sütüyle beslenen bebeklerde, ishal ve alerji olayları, inek sütüyle beslenenlere oranla çok daha az ortaya çıkmaktadır.

Bebek emziren annelerde de biberonla bebek besleyen annelere oranla göğüs kanseri • olayı oranı daha azdır. Anne sütünün tüm zamanlarda değerli ve şifalı etkisine inanılması boşuna değildir. Orta Çağda yaşayan Alba Dükü ihtiyarlık yıllarında ömrünü uzatmak için kendine iki tane süt nine kiralamıştı. Bunların sütleriyle beslenen akıllı dük gerçekten de amacına ulaşmış, sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürmüştü. 1507-1582 yılları arasında yaşayan Alba Dükü'nün 75 yıl yaşaması zamanın ömür ortalamasının iki kat aşan bir olaydı.

İran'da da göçerlerin kadınları, göğüslerindeki sütün fazlasını pazarda pahalı fiyatlarla satarlardı. Çinli kadınlar da lokantalarda anne sütü satarlardı. Avrupa'da da ikinci Dünya savaşına kadar Avrupa'da iyi çevrelerin çocuklarına süt veren parayla tutulmuş süt nineleri vardı. Bundan sonra bebekleri mümkün olduğunca erken şekilde şişe sütüne alıştırma şekli benimsendi. Olay, bebek emzirmenin annenin göğsünün güzelliğini bozduğu gibi yersiz ve boş bir iddiadan kaynaklanmaktaydı.

Günümüzde ise, bebeğini emziren annelerin sayısı yeniden artış göstermektedir. Şimdi ise, giderek daha çok Avrupalı kadının bebeğini emzirmeye yöneldikleri izlenmektedir. Bazen de anne süt vermeyi istediği halde, sütü kesilir. Bunun genellikle ruhsal nedenleri vardır. Psikolog Helena Deutsch, çoğu annelerin emzirirken bazen bir takım şehvet duygulan hissettiklerini, bundan utanç duyduklarını saptadığını söylüyor. Bu olay bebeğin sütten kesilmesiyle sonuçlanır. Böylece süt de kesilir.