30 Eylül 2012 Pazar

Özel Coach (Menajer) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Coach
Özel coachluk günümüz gereksinimlerinin ortaya çıkardığı yeni mesleklerden birisidir. Spordaki menajerlik mesleğinin daha geniş kapsamlı uygulama alanı bulan gelişmiş bir şeklidir. Dünyanın eski bir numaralı erkek tenisçisi olan Alman Boris Becker, kendine bir özel coach tutmuş bulunuyor. Böylece maç sırasında iradesini yitirip, zor durumlarda elini alnına vuracak yerde nasıl davranması gerektiğini daha iyi biliyor.

Siyaset adamları, sinema yıldızları, yıldız adayları, genel müdürler birer özel coach (biz koç diyoruz) tutuyorlar. Amaç, bulunduğu düzeyden birkaç basamak yukarı tırmanmayı başaran, fakat burada ne yapacağını kestiremeyen birisine önce sağlıklı bir vücut gibi, sağlıklı bir ruhsal denge sağlamaktır. Ya da evlilik sorunu olan erkeklere, kadınlara aile sorunu olanlara, çocuklarıyla problem oluşturanlara, hatta kendi kendisiyle problemi olanlara yardım sağlamaktır.

Eskiden buna danışma deniyordu. Günümüzde ise, Amerikalılaşmış şekliyle buna coach adı veriliyor.

Birçok insan içlerinden atacakları şeyler için, bir çöp sepeti aramaktadırlar. Ya da miras yoluyla bir inşaat firmasının başına geçen bir kadın örneğini ele alalım. "Bana bu serveti bırakan ölmüş babam, benimle iftihar etmek isterdi. Onun için çok başarılı olmalıyım" diyor ve işini büyütüp şube üzerine şube açıyor.

Coach nedir? Nasıl hizmet verir?
Coach'luk hizmeti bir yönetim kadrosuna verilecek kararlar konusunda hizmet sağlayan danışmanlık anlaşılır. Bu kişi verilecek bir karar konusunda deneyime, ilkelere sahiptir ve oyunun kurallarını iyi bilir.

Müşterinin coach sayesinde alınacak kararın ufkunu genişletmesi, böylece daha iyi bir çözüme ulaşması öngörülür. Kararın bütün sorumluluğu yine de müşterinin omuzlarında kalmaktadır.

Spor da ise, coach tümüyle atları yöneten birisi gibidir. Yani coach arabanın dizginlerini elinde tutan arabacı, müşterileri ise onun yönettiği atlardır. Yani sporcularda maç danışmanı, antrenör, menajer gibi üç görevi üstlenir.