23 Kasım 2012 Cuma

Organ Nakli

Sponsorlu Bağlantılar:

ORGAN NAKLİ
Organ nakli, diğer adıyla organ transplantasyonu donör (verici kişi) tarafından verilen çalışır durumdaki organın tamamının ya da bir kısmının alıcı kişideki hasarlı ya da hiç çalışmayan organın yerine koymak için nakledilmesi operasyonudur. Organın alındığı kişi (donör) canlı olabildiği gibi, ölmeden önce organlarını bağışlamış ölen bir kişide (kadavra) olabilir.

Acaba günün birinde tamamen yapay organlardan oluşmuş protez bir insan yaratılacak mı? Bugün insanoğlu kendini geliştirerek tıp alanında bir çok olanağa sahip olmuştur. Peki yarın nelere sahip olacağız? Çeşitli organ bankaları gerçekleşmiş bulunmakta, kemik, cilt, kalp kapakçıları, çeşitli yöntemlerle onarılmakta veya değiştirilmektedir. Kalp nakli, günümüzde sıradan olaylardan olmuş bulunuyor. Akciğer, böbrek nakilleri birbirini izliyor. Kan grubu farklı insanlar arasında da böbrek nakli yapmak mümkün olmuştur. Çok geçmeden hastalara yapay bir pankreas takmak mümkün olacaktır. Halen zorluk, kulak (iç kulak protezi) gibi duyu organlarında ortaya çıkmaktadır. Hastaların buna alışması yıllar sürecektir. Ancak bundan sonra daha rahat telefonla konuşabiliyorlar. Cilt naklinde de uyumsuzluk gibi büyük zorluklar ortaya çıksa da günümüzde ülkemizde de çok başarılı yüz nakli gibi cilt ameliyatları gerçekleştirilmiştir. Bu ameliyatlarda zorluk bünyenin bazı vakalarda yabancı cildi reddetmesidir. Hastanın kendi cildi ise, genellikle nakil için yetersiz kalmaktadır. Yapay cilt üretimi ise, henüz çok başarılı bir sonuç vermemiştir. Çin'de önceleri geliştirilen bir yöntem de hastanın kendi cilt dokuları, vericinin cildiyle karıştırılmıştır. Bu karışık cilt, hastaya nakledildiği zaman yerine yerleşip gelişmeye başlamıştır.

Kan, yine başlı başına bir sorun olmaya devam ediyor. Yapay olarak üretilmesi, belirlenebilecek yakın bir zaman içerisinde mümkün görülmüyor. Halen oksijen taşıyabilen yedek bir kan, maddenin üretilmesine çalışılıyor.