23 Kasım 2012 Cuma

Rüya

Sponsorlu Bağlantılar:

RÜYA
Uyku sırasındaki fantazi yaşantılara rüya adı verilir. Ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) gece rahatça uykuya yatar, sabah kalkınca da düşünde çalıştığı besteleri kağıda dökerdi. Ünlü yazar Robert Louis Stevenson ise, iki yüzlü adam (Dr. Jeykıl ve Mister Hyde) adlı eserinin konusunu düşünde bulmuştu. Psikologlar düşlerimizde herhangi bir tesadüfün bir sonuç oluşturacağına inanmıyorlar. Düşte bir problemin çözülmesi, konunun o kişi tarafından uzun süre düşünülmesi sayesinde gerçekleşebiliyor. Her insan geceleri düş görür. Beyin bu sırada yüksek bir devrede çalışır, nabız atışları çoğalır, tansiyon, vücut ısısı, solunum sayısı artar ve kapalı göz kapakları altında gözlerimiz hareket eder. Rüyalar ruh ve beden sağlığı için büyük önem taşır. Amerikalı uyku ve düş uzmanları Francis Crick ve Graeme Mitchison, düşlerin bir tür ruhsal ev temizliği işlevi yapıp, anımsanması daha değerli olan şeyler için zihnimizde yer açtığını söylüyorlar.

Düş uykusu sırasında uyandırılan kişilerde psikosomatik rahatsızlıklar başladığı deneylerle saptanmıştır. Bu insanların daha sonra yoksun kaldıkları düşleri şelale gibi birbirini izleyen düşlerle telafi etme yoluna itildikleri saptanmıştır.

Rüyaların manaları hakkında zengin bir edebiyat bulunmaktadır. Bazı uzmanlar düş görenlere bir düş günlüğü tutmalarını önermektedirler. Böylece yenilenen düşler saptanmış olacaktır. Uzmanlar kadınların, erkeklere oranla daha dostane düşler gördüklerini, erkekler kadar saldırgan tahrip edici, kavgacı düşler görmediklerini saptamış bulunuyor. Düşlerimizde gördüğümüz insanların yüzde 43'ü tanımadığımız kişilerdir. Yüzde 19'u ise, akraba ve dostlardır. Düşlerimizin yüzde 6'sı kendi işlerimizle ilşkilidir. Yüzde 10'u ise, cinsellikle ilişkilidir. Bazı düşler hastalıkların habercisi olabilir. Düşünde sık sık karıncalar gören kişilerin, dolaşım yollarında sorunlar olabilir. Düşünde bir yerlerde sıkıştığını veya kapalı kaldığını hissedenlerin is, genellikle astım gibi nefes darlıkları neden olabilir. Böyle sorunu olan kişilerin, mutlaka doktora görünmesinde yarar vardır. Bilim adamlarının kanıtladığına göre, insanlar hayatlarında sakladığı sırları düşlerinde de açıklamazlar. Bazı düşler ise, köpük gibi boştur. Amerikalı rejisör Billy Wilder de düşlerinde çevireceği filmler için konu olabilecek çok enterasan fikirler bulunduğuna inanıyordu. Bunları unutmamak için yastığının altına kalem kağıt koydu ve mümkün olduğu kadar not etmeye başladı. Ancak birkaç gün sonra notlarını okuduğu zaman hayretle şunları gördü: "Oğlan, kızı seviyor."

İlgili aramalar: rüya nedir? düş nedir? neden rüya görürüz? rüyalarda gördüklerimizin bir anlamı var mı?