26 Kasım 2012 Pazartesi

Vitamin

Sponsorlu Bağlantılar:

VİTAMİN
Vitamin Latince (Vita) hayat sözcüğünden kaynaklanır. En küçük dozu vücut metabolizmasını etkileyen besinlerdir.

Vitamin gençlik ve güzellik oluşturan bir madde olarak arzulanır ve tüm sağlık etkinlikleri için sihirli bir sözcük olmuştur. Beslenmede tamamlayıcı madde olarak kabul edilir. Vitamin yoksunluğu dramatik sonuçlara yol açar. En çok bilinen vitamin yoksunluğu hastalığı iskorbüttür. Hastalık 17'nci yüzyıl başlarına kadar daha çok denizcilerde ortaya çıkardı. Nihayet bu öldürücü hastalığın hergün biraz limon suyu ve lahana turşusu alınarak önlenebildiği saptandı.

Günümüzde birçok vitamin kimyasal yapısına göre, kesin olarak tanınmaktadır. Bunlar A, B, C şeklinde ana gruplara da ayrılırlar. Hamileler, hastalar, çocuklar, bazen daha yüksek miktarda vitamine ihtiyaç duyarlar. Böyle durumlarda vitaminin doğal besinlerin yanı sıra vitamin haplarıyla dengelenmesi gerekebilir. En önemli bazı vitaminler ve işlevleri şöyle sıralanır:

A vitamini: Bilhassa havuçta bulunur. Karaciğer, tereyağı, süt ürünleri, yumurta sarısı, hazır durumda A vitamini içerir. A vitamini, görme duyusunu güçlendirir. Büyümede de önemli rol oynar. Bu vitaminin eksikliği gece körlüğü, cilt sorunlarına yol açar ve bünyeyi enfeksiyonlara karşı zayıf düşürür.

B vitamini: Çeşitli şekilleriyle hayatın bir yapı taşıdır. Vücudun tüm etkinlikleri için özellikle büyüme ve doku solunumu için önemlidir. Hemen hemen tüm sebzelerde ve tahıl tanelerinde bulunur. Eksikliği kansızlık ve çeşitli sıkıntılara neden olur.

C vitamini: Tüm meyveler ve sebzelerde, özellikle narenciye meyvelerinde bulunur. Vücudun enfeksiyon hastalıklarından korunmasını sağlar. Dişler, kemikler ve kan üretimi için önemlidir. C vitamini yoksunluğu yorgunluk, performans azalması, rahatsızlıklarının artmasına yaraların geç iyileşmesine neden olur. Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla %40 daha fazla C vitaminine ihtiyacı vardır. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


D vitamini: Tüm hayati maddelerde ilk basamağı oluşturur. Ancak güneşin etkisiyle tam olarak D vitaminine dönüşür. Kemik yapısı için önemlidir. Güneş vitamini diye de anılan D vitamini yoksunluğu, raşitizm hastalığına yol açar.

E vitamini: Hormonların etkinliğini arttırır. Bu nedenle de üretkenlik vitamini diye de anılır. E vitamini özellikle zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlarda, ayrıca sebze, süt, buğday filizi gibi besinlerde bulunur. Yoksunluğu sürekli yorgunluğa ve dengesizliğe yol açar.

F vitamini: Süt ürünleri ve bitkisel yağlarda bulunur. Böbrek yan bezlerinin işlevlerini düzenler ve diğer tüm vitaminlerin değerlendirilmesinde katalizör görevi yapar.

H vitamini: Saçları, tırnakları güçlendirir, güzelleştirir. Aynı zamanda da sağlıklı bir cilt yapısı oluşturur. Karaciğer, böbrek, beyin ve hepsinden önce de mayalarda bulunur. Vitamin H yoksunluğu egzama ve mukoza rahatsızlıklarına yol açar.

K vitamini: Sağlıklı insanlarda bağırsak florasında üretilir ve kanın pıhtılaşması açısından önemlidir. Hastaların ve çocukların karaciğer, et ve sebze yiyerek K vitamini alması tavsiye edilir.

P vitamini: Tıpkı C vitamini gibi, narenciye ve diğer sıcak iklim meyve ve sebzelerinde bulunur. Eksikliği kanamalara, zayıflama, aşırı hallerde ölüme yol açar.


İlgili aramalar: vitamin nedir? vitaminler ne işe yarar? hangi vitamin neye yarar? vitaminlerin görevleri nelerdir?