19 Aralık 2012 Çarşamba

Greyfurtun Zararları

Sponsorlu Bağlantılar:

GREYFURTUN ZARARLARI NELERDİR?


Çok ilginçtir ki yapılan bir takım bilimsel çalışmalar sonucunda, sağlığa pek çok faydası bulunan bir meyve olan greyfurtun, bazı zararları olduğu sonucuna varılmıştır. Greyfurtun insanlara verdiği zarar genel itibariyle ilaç kullanımı ile birlikte tüketildiğinde ortaya çıkmaktadır. Peki turunçgillerin güzide meyvesi greyfurtun zararları nelerdir?

greyfurtun zararları nelerdir

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucu, ilaç kullanılırken vücuda giren greyfurt suyunun bazı ilaçlarla etkileşime girdiği ve sonucunda ilaçların etkilerini arttırarak bir takım sağlık sorunlarına neden olabildiği belirtilmiştir. Antidepresan, antihistaminik, kalp ilaçları gibi ilaç türlerinin greyfurtta bulunan bergamotin adlı etken madde nedeniyle etkisinin artarak, yan etkiler gösterdiği saptanmıştır.

Karaciğer, alınan ilaçların işlemden geçtiği bir noktadır. İlaçlar karaciğerde bir enzim grubu tarafından işlenmektedir. Ancak greyfurt suyu bu enzimlerden birini işlemez hale getirir ve ilacın işlemden geçmemesine neden olur. Sonucunda karaciğerde biriken ilaç atıkları vücuttan atılamaz ve ilaç zehirlenmelerine neden olabilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı greyfurt sağlığa ne kadar faydalı olursa olsun, ilaç tedavileri süresince greyfurt tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Zira sağlık bulmak için kullanılan ilaçlar bu noktada ilaç zehirlenmelerine kadar gidebilmektedir.