18 Aralık 2012 Salı

Sağlıklı Beslenme Kuralları

Sponsorlu Bağlantılar:

Sağlıklı Beslenme Önerileri

Sağlıklı beslenme ile ilgili bazı genel kuralları aşağıda sıralıyorum.

1) Sağlıklı beslenme hakkında bilinen en eski kurallardan biri yiyecekleri ağızda iyice çiğnemektir. Çünkü iyi çiğnemek hazmın yarısıdır. Midenizin daha az yorulmasını, midede ve bağırsakta daha az gaz oluşumunu, daha çabuk doyarak fazladan kalori alınmamasını, yiyeceklerin daha iyi sindirilmesini ve yediklerinizden aldığınız faydanın en üst seviyede olmasını sağlar. Bu sebeple yemek yerken kendinize zaman ayırınız. Yemeği hızlı yemek yanlış bir alışkanlıktır. Yemeğinizi sakin ve yavaş yavaş yiyiniz. Yiyecekleri çok iyi bir şekilde çiğneyiniz.

2) Yine eski bir kural: "Sabahları bir kral gibi kahvaltı et. Öğlen yemeğini bir asil gibi ye. Akşam yemeğini ise bir dilenci gibi ye" der. Akşam yemeğinde ağır yemekler yemekten de kaçının. Milyonlarca insan akşam fazla yemek yediği için doğru dürüst uyuyamaz ve mide ekşimesi vb. sorunlarla karşılaşır.
sağlıklı beslenme kuralları, sağlıklı beslenme önerileri

3) Her sebze ve meyvenin ayrı bir besin değeri olduğunu, birinin eksiğini diğerinin tamamladığını unutmayınız. Bu bakımdan çok yönlü beslenmeye dikkat ediniz.

4) Sağlığımız için vazgeçilmez bir madde olan protein en sağlıklı ve vücuda faydalı şekli ile süt, yumurta, yoğurt, ayran, kaymak, lor ve peynirde bulunur. Nohut ve mercimek de protein kaynağıdır.

5) Yağ alımına çok ama çok dikkat ediniz. Günde kesinlikle 80 gramdan fazla yağ almayınız.

6) Her gün bol miktarda taze sebze ve meyve yiyiniz. Sebze ve meyveyi özellikle yemeklerden sonra değil önce yiyiniz. Yemeğin hemen arkasından meyve yemek doğru değildir.

7) Tam buğday unu ile yapılmış ekmek yiyiniz. Bu ekmeği her zaman beyaz ekmeğe tercih ediniz. Hatta kara ekmeği imkanınız varsa kendiniz pişiriniz. Yulaf ezmesi de yemeyi ihmal etmeyiniz.

8) Yemekleri tatlandırmak için tuz değil şifalı otları ve baharatları kullanınız. Bu otlar ilaçtır. İhtiyacımız olan tuzu gün içerisinde yediğimiz yiyeceklerden ve yemeklerden alırız. Sofra da sürekli tuz bulundurmak ve aşırı tuz tüketimi çok yanlış alışkanlıklardır. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


9) Alkol alıyorsanız bunu alışkanlık haline getirmeyiniz. Eğer kendinizi sınırlayamıyorsanız tamamen bırakmalısınız. Alkolün zararlı olduğunu bilmeyen kalmamıştır. Alkol yerine şifalı çaylar içiniz. Günümüzde, şifalı otların bir çoğunu aktarlardan kolaylıkla temin edebilir ve bunlardan evinizde şifalı çaylar hazırlayabilirsiniz. Kendiniz yapamasanız bile hazır olarak satılan güvenilir markalardan satın alabilirsiniz. Bu çaylar hem sağlıklı hem de lezzetlidirler.

Sağlıklı beslenme kuralları sık yapılan beslenme hataları için konulmuştur. Tamamına uymanız sağlığınız için önemlidir. Daha uzun sağlıklı bir yaşam için bazı yanlış alışkanlıklarınızdan ödün vermelisiniz. 1. kural çok basittir ama eğer hızlı yemek yiyen biri olduğunuzu düşünüyorsanız ve yemeklerden sonra mideniz rahatsız oluyorsa bu kuralı deneyin. Kısa bir süre sonra mide rahatsızlıklarınız da büyük bir azalma olacaktır.