13 Ocak 2013 Pazar

Damar Sertliğinin Tedavisi Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

DAMAR SERTLİĞİNİN TEDAVİSİ

Damar sertliğinin tedavisinde, öncelikle hangi damarda damar sertliği sorunu meydana geldiyse o damara yönelik bir tedavi uygulanır. Tedavi, tek bir prensibe dayalı değildir. Göbek içerisinde bulunan aort damarının çapında %50'den fazla bir genişleme söz konusu ise (buna tıp dilinde anevrizma denir) bu durum da damar sertliği nedeni olabilmektedir. Anevrizma herhangi bir bulgu göstermeksizin gelişmeye devam eder ise kasık bölgesinden ya da başka bir bölgeden yapılacak açık bir ameliyat ile damar değiştirme yoluna gidilir.
damar sertliğinin tedavisi

Böbrek damarlarında yine anevrizmadan kaynaklı bir daralma söz konusu ise anjio yapılarak damarlar balonla genişletilir ve stent takılır. Stent takılması için uygun olmayan damarlarda bypass yapılarak damar değiştirilir. Bacak damarlarındaki damar sertliği de aynı prensiple tedavi edilir fakat damar sertliği olduğu için bacaklarda mutlaka girişim yapılacak diye bir durum söz konusu değildir. Eğer hasta yürüme esnasında yaşam kalitesini güçleştirecek boyutlarda ağrılarla karşılaşıyorsa bu durumda operasyon düşünülebilir. Yine bazı hastalarda damar sertliği nedeni ile oluşan ağrının yanısıra ayaklarda meydana gelen yaralarda geç iyileşmeler de görülebilmektedir. Böyle bir durumda balonla tedavi ya da hasta için balon uygun değilse bacak damarının değiştirilmesi için cerrahi müdahale yapılır.

Kalp damarlarında görülen damar sertliklerinde ise durumun kardiyolog tarafından öncelikle incelenmesi gerekir. Balon takılacağına, bypass yapılacağına ya da bunlara gerek kalmadan ilaç yardımıyla medikal tedavi edileceğine, yapacağı ciddi değerlendirmeden sonra kardiyolog doktoru karar verecektir. Her kalp ağrısı ya da vücudun herhangi bir bölgesindeki damar tıkanıklığı için balon ya da bypass yapılmasına gerek yoktur. Damar sertliğinin tedavisi için kan sulandırıcı, kolesterol düşürücü ilaçlar ile birlikte doğru beslenme ve spor çok önemli bir yer teşkil eder.