1 Şubat 2013 Cuma

Erkeklerde HPV

Sponsorlu Bağlantılar:

Human Papilloma Virüsü (HPV) Nedir?
Genital HPV yaygın bir virüs olarak bilinir ve genellikle seksüel yollardan bulaşırlar. Aktif erkekler bu enfeksiyonla mutlaka karşılaşırlar. HPV virüsünün 40 türü bulunmaktadır. Erkeklerde penis ve anüs çevresinde deri içi genital bölgeleri enfekte etmektedir.

HPV taşıyan erkeklerde hiçbir belirti ve sağlık sorunu görülmez. Ancak bazı türleri genital siğilliğe sebep olurken bazı türleri genital yollarda ve baş-boyun kısmında kansere neden olurlar.
erkeklerde hpv virüsü

Erkeklerde HPV görünme sıklığı aktif erkeklerin %1’i kadardır. HIV virüsü taşıyan erkeklerde HPV kaynaklı tedavi oldukça zordur. HPV belirtileri erkeklerde bulunmamakla birlikte bazı teşhislerde rastlanan ve belirti olabilecek durumlar saptanmıştır. Bunların başında anal kanama, ağrı, kaşıntı ve akıntılardır. İlerlemiş HPV kanser semptomlarında ise peniste büyüme, duyarlılık ve renk değişimleridir.

HPV erkeklere cinsel yollarla ve hatta oral yollarda bile bulaşabilir. Tek bir eşe sahip olsanız dahi bu hastalığa yakalanabilirsiniz.

Erkeklerde HPV Tanısı?
Günümüzde erkeklerde HPV tanısı koymak için belirli ve geçerli bir test bulunmamaktadır. Bazı yöntemler bulunmaktadır ancak yetersiz ve etkili değillerdir. Şimdiye kadarki kullanılan test yönteminin başında Pap testi gelmektedir ancak bu yöntemin henüz geliştirilmesi gerekmektedir.

Erkeklerde HPV'nin Tedavisi?
HPV’nin bilinen bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır ancak yol açtığı hastalıklar için tedavi yöntemleri mevcuttur. Genital siğiller için uygulanan yöntemler ilaç tedavisi, cerrahi operasyon ve dondurma yöntemi bulunmaktadır. Ancak yapılan tüm yöntemler sonucu hastalık birkaç ay içerisinde tekrar ortaya çıkmaktadır ve bu yüzden tüm yöntemler hastaya uygulanır.

Etkili bir HPV aşısı ile genital siğillere karşı %90 oranında korunma sağlanabilmektedir. Ancak bulaşmış olan hastalığı tedavi edemez.