5 Şubat 2013 Salı

Hamilelikte İlaç Kullanmak Zararlı Mı?

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİKTE İLAÇ KULLANMAK ZARARLI MIDIR?

Gebelik sırasında alınan ilaçların da embriyonal organizmayı etkileyebileceği dikkate alınmalıdır. Embriyonal gelişmenin en duyarlı dönemi olan gebeliğin yaklaşık 4 ila 8. haftaları aralığında yanlış kullanılacak bir ilaç yüzünden gelişim eksikliği tehlikesi çok yüksektir. Geçmişte "Talidomit" adlı ilaçtan zarar gören çocukların var olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu ilaç en çok kol ve bacak gelişiminde, tıp dilinde "Dysmelien" adı verilen türlü noksanlıklara neden olmuştur.

İlaçların denenmesi sırasında, bunların embriyo üzerinde zararlı etkileri olup olmadığının kanıtlanması ya da ortadan kaldırılması mümkün olmadığından, gebelik döneminde alınacak ilaçların seçiminde çok dikkatli olmalıdır. Bugün tıp, daha modern bir hale geldiği için ilaç firmaları hamilelik sürecinde bebeği etkileyecek ilaçları bilmekte ve buna göre gerekli uyarıları yapmaktadır. Her ilacın prospektüsünde hamilelik sürecinde kullanımı ile ilgili bilgi verilmektedir. Bizler hangi ilacın hangi etken maddeyi barındırdığını ve bu maddenin ya da maddelerin bebeğimizi nasıl etkileyeceğini bilemeyebiliriz. Hamilelik süresince zaten her ay doktorumuzun kontrolündeyiz ve bu süreçte doktorumuza sormadan herhangi bir ilacı kullanmamamız gerekir. Doktorlarımız hangi ilacın hangi zararları olabileceğini bilir ve tıp dünyasının içerisinde oldukları için ilaçlar hakkındaki bilgileri geniştir. Yine ilaçlar hakkındaki bilgileri ve yan etkileri hakkındaki gelişmeleri takip etmektedirler.

Hamilelik sırasında hiçbir ilaç kullanılmayacak diye bir durum söz konusu değildir. Zaten doktorumuz hamileliğimizin belirli periyotlarında hormon ilaçları, kan yapıcı, kalsiyum içeren ilaçlar vb. gibi belirli ilaç türlerini bize reçete edecektir. Hamilelik şikayetlerimizi en aza indirecek bebeğin sağlığı açısından herhangi bir zararı olmayan ilaçları da bize reçete edebilir.

Aramalar: gebelikte ilaç kullanmanın zararı var mıdır? hamilelikte ilaç kullanmanın zararı var mı?