5 Şubat 2013 Salı

Prostat Kanserinin Nedeni Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

PROSTAT KANSERİ NEDEN OLUR?

Prostat kanserinin kesin olarak şundan kaynaklanır diyebileceğimiz bir nedeni bulunmamaktadır. Fakat neden olabileceği bilinen bazı risk faktörleri vardır. Bu risk faktörlerinden bir tanesi yaşın ilerlemesidir. Prostat kanseri ile ilgili yapılan detaylı istatistik çalışmaları sonuçlarına göre, prostat kanserine yakalanma olasılığı özellikle 30 yaşından sonra çok daha fazla görülmektedir. Prostat kanserinin nedenlerinden bir tanesi de vücutta erkeklik hormonu olarak bulunan testosteron hormonudur. Prostat kanserinin ortaya çıkışında saydığımız bu iki faktör oldukça önemlidir. Testosteron hormonu ne kadar fazla salgılanıyorsa o kişinin prostat kanserine yakalanma olasılığı o kadar artmaktadır. Tümör saptanması gibi bir takım nedenler ile testisleri alınan hastaların prostat kanserine yakalanmadığı gözlenmiştir.

Diğer nedenlerine bakacak olursak tüm kanser türlerinde olduğu gibi kalıtsal faktör önemlidir. Ailede bu kansere yakalanmış birinin olması riski arttırmaktadır. Yaşadığımız yer, çalıştığımız iş ve diğer çevresel nedenler de kanser ihtimalini arttıran diğer bir unsurdur. Kanserojen maddelerle temas halinde bulunmak ve bulunmayı gerektiren bir işlerde çalışmak bu hastalığa yakalanmaya davetiye çıkarabilir. Yine yapılan istatistiksel çalışmalar siyahi ırkta bu hastalığa daha fazla yakalanıldığını göstermiştir. Yağlı yiyecekleri çok fazla tüketmek diğer bir risk faktörüdür. Bu sebeple yağ tüketiminizi en aza indirmeniz tavsiye edilir.

50 yaşını dolduran her erkek, yılda bir kez olmak üzere kan testi yaptırarak Prostat Spesifik Antijen yani kısaca PSA adını verdiğimiz emzimin kandaki oranını ölçtürmelidir. PSA ne kadar yüksek olursa prostat kanserine yakalanma riski o denli yükselir. Normal şartlarda, PSA'nın kandaki oranının 4 ng/ml’nin altında olması gerekir. 4 ila 10 ng/ml arası şüpheli alandır. 10 üzerinde ise anormal bir durum söz konusudur. Tabi ki PSA'nın yüksek olmasının tek nedeni prostat kanseri değildir. Yüksek çıkması durumunda doktorunuz gerekli araştırmayı yapacaktır. Eğer ailenizde (baba, dede, amca, dayı gibi) önceden görülmüş bir prostat kanseri hastası varsa bu testleri 50 değil de 40 yaşından sonra yaptırmaya başlamalısınız.