21 Mart 2013 Perşembe

Yeni Doğan Bebeğin Bakımı İle İlgili Yanlış İnanışlar

Sponsorlu Bağlantılar:

Yenidoğan bebeklerle ilgili yanlış inançlar

Türk toplumunda bebeğe ayrı bir değer verilir. Gelenekler görenekler yerine getirile getirile bebekler büyütülür. Gelenek ve göreneklerin bir kısmı özen, eğlence içerirken bir kısmı da zorda kaldıklarında, çaresizlik içindeyken yaptıkları uygulamaların nesilden nesile aktarılmasıdır.

Özellikle yeni doğan bebekte yapılan bazı uygulamalar bugünün tıp bilimiyle tamamen ters düşmektedir. Örneğin, bazı yörelerde göbek kordonu rastgele kesici malzemelerle kesilmekte, kesilen göbek üstüne göbek tozu, hasır yakılıp yağla karıştırılıp konmakta, koyun yünü yakılmakta ya da kına tozu göbek üstüne dökülmektedir. Göbek üstüne demir para koyanlarda vardır. Bütün bunlar zaten enfeksiyonlara karşı dirençsiz olan bebeğin göbek yolu ile enfeksiyon kapmasına hatta ölümüne bile neden olabilir.

Bundan başka yeni doğan bebeğin bazı yörelerde tuzlandığı, bazı yörelerde ise ballandığı ve bu şekilde bir saat ya da bir gün bekletildikten sonra yıkandığı, yenidoğan sarardığında da sarı tülbentle örtüldüğü, bebeklik döneminde tam ya da yarım kundakla sıkı sıkı sarıldığı, doğduktan sonra üç ezan vakti geçmeden anne sütü verilmediği, bebek hasta olduğunda da adının değiştirildiği bilinen uygulamalardan bazılarıdır.

Ciddi hastalık belirtileri olan kusma, ateş, gelişme geriliği vb. durumlar kırk bastı, albastı ya da nazara uğradı diyerek çocuk yatırlara hocalara götürülmekte çocuğun doktora götürülmesi engellenmekte ve çocuğun hayatı tehlikeye sokulmaktadır.

Anne babaların çevredeki bu uygulamalara karşı duyarlı olup bebekle ilgili problemlerde sağlık personelinden yardım istemeli ve onların önerileri doğrultusunda bebeğin tedavisine yardımcı olmalıdır. Ayrıca çocukların hayatlarını tehdit eden bu uygulamaların yanlışlıkları en ücra köylere kadar anlatılmalıdır.

İlgili aramalar: bebeğin göbeğine bozuk para konur mu? bebeğin göbeğine madeni para bağlamak doğru mu? sarılıkta tülbent örtülür mü? yeni doğan bebek tuzlanır mı? bebeği tuzlamak doğru mudur?