17 Mart 2013 Pazar

Yenidoğan Bebeğin Üreme Organları ve Boşaltım Sistemi

Sponsorlu Bağlantılar:

Yeni doğmuş bebeğin üreme organları ve boşaltım sistemi:

Yeni doğanda böbreklerin vücuda oranı yetişkinden daha fazladır. Ancak bebeklik çağında böbreklerin çalışması tam değildir. Üreme organları da gelişimlerini tamamlamamıştır. Bebekler doğum sırasında veya doğumdan sonra idrarlarını yaparlar. Üre miktarı fazla olan ilk idrarlar bezde kırmızımtırak lekeler bırakır. Kız çocuklarının üreme organları ödem nedeni ile iri görünür ve ödem bir iki haftada kaybolur. Anneden geçen hormonlar nedeni ile kız çocuklarında kanamalar görülebilir. Tamamen fizyolojik bir olaydır ve telaş yersizdir. Bir iki günde kendiliğinden düzelir.

Erkek bebeklerin bazılarında da testisler yerine inmemiş olabilir. Ya da penis ucundaki sünnet derisi bitişik olup idrara çıkışı güçleştirebilir. İdrar yolları enfeksiyonlarından da koruduğu için günümüzde erken dönemde sünnet daha çok tavsiye edilmektedir. Doğumu izleyen ilk 24 saat içinde bebek mekonyumu çıkarmamış ya da hiç idrar yapmamış ise idrar yollarında bağırsaklarda ve anüste bir tıkanıklık söz konusu olabileceğinden bebek derhal doktora götürülmelidir.

Bebeğin enfeksiyon almasını önlemek için üreme organları temiz tutulmalı ve özellikle kız çocuklarında kaka temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır.