2 Nisan 2013 Salı

Hamileliğin 23. Haftası

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİĞİN 23. HAFTASI

ANNE VE BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

HAMİLELİĞİN 23. HAFTASINDA BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Bebeğin olgunlaşması hızla devam ediyor…

Minik varlık bu hafta itibari ile biraz daha kilo alacak. Yağ depolama işlemi ile vücutta bulunan boşluklar dolmaya başlayacak. Bu hafta annede de kilo artışı gözlenecektir.

23. haftada bebeğin görüntüsü

Mucize bir şekilde büyümeye devam eden minik, bu hafta yaklaşık olarak 31 cm. boyunda ve 500 gr. ağırlığındadır. Bu ayın bitiminde şu anki ağırlığının iki katı kadar olacak. Bebek dışarıdan konuşulan sesleri algılar. Ayrıca annenin yapmış olduğu hareketleri hisseder. Dışarıdan bebeğin nasıl kıvrıldığı fark edilebilir. Bu haftalarda artık baba adayları da dışarıdan bebeğin hareketlerin rahatlıkla fark edebilir. Bu haftalarda bebeğin doğumu gerçekleşir ise tıbbi müdahale sayesinde bebek yaşayabilir.

HAMİLELİĞİN 23. HAFTASINDA ANNEDE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

23 haftalık hamilelik

Karnın alt kısmında koyu bir çizgi belirmiştir. bu çizgi linea ninga olarak adlandırılır. Ayrıca karında da rahatsız edici bir kaşıntı başlamıştır. rahmin büyük bir hızla büyümesi nedeni ile bazı anne adayları nefes darlığı sorunu yaşayabilir. Daha önceki haftalarda rahatlıkla yaptıkları işlerde artık zorlanabilirler ve eskisinden daha çabuk yorulurlar. Bu tür şikayetler bebek ve rahim büyüdükçe daha da artacaktır. Rahmin hızla büyümesi anne adayında bel ve sırt ağrılarına da neden olmaktadır. Bu sorun denge problemlerine yol açabilir. Bu nedenle topuklu ayakkabı giymekten kaçınmak ve rahat ayakkabılar tercih etmek gerekir. Ayrıca denge üzerine olan spor ve egzersizlerden de kaçınmak gerekir.

Annenin hayatında oluşan değişimler

Fazla ayakta kalmaktan dolayı gün sonlarına doğru ayaklarda şişlikler oluşabilir. Doğumdan sonra vücuttaki sıvı oranı azalacağından bu şişliklerde doğal olarak ortadan kaybolacaktır. Şişliklerden kurutulmak ya da en aza indirmek için yatarken ayakların yukarıda tutulması yararlı olacaktır. Ayrıca sırt üstü ve karın üstü yatmak plesentaya kan akışını engeller. Bu nedenle yan yatmak tercih edilmelidir. Yan yatarak yine rahatsız olunuyorsa bacakların arasına yastık koymayı deneyebilirsiniz. Fazla ayakta kalmamaya ve dinlenmeye özen göstermelisiniz. Düzenli aralıklar ile egzersiz yapılması ve rahat ayakkabılar giyilmesi tercih edilmelidir. Bu dönemde aşırı karın ağrılarına maruz kalabilirsiniz. Bu ağrılar genellikle kısa süreli ve oldukça keskindir. Bu ağrılar rahmin hızla büyümesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Kilo alma hızla devam ediyor. Normal şartlarda bu hafta itibari ile alınması uygun görülen kilo miktarı 6 kilodur. Ancak her hamile kadında kilo artışı aynı değildir. Daha az ya da daha fazla da kilo alan olabilir.

23 Haftada Bebeğin Hareketleri
Artık bebeğinizin hareketlerini tam olarak hissedebilirsiniz. Ancak ileriki dönemlerde hareketler şiddetini artıracaktır.

Hamileliğin 23. Haftasında Unutkanlık
Unutkanlık başlayabilir. Ancak bu değişen hormonların yol açtığı bir durumdur. Sürekli bir şeyleri unutmak gayet normaldir. Unutkanlık bir müddet sonra geçecek geçici bir sorundur.

Hamileliğin 23. Haftasında Diş Eti Kanamaları
Dişetleri hem kanamaya he de şişmeye başlayacaktır. Bu nedenle şekerli gıdalardan uzak durulması gerekir. dişlere gereken özen gösterilirse sorun biraz hafifleyebilir.

Hamileliğin 23. Haftasında Ellerde Karıncalanma, Uyuşma
Gebelikte oluşan şişlikler el bileklerine baskı uyguladığından dolayı ağrı ve karıncalanmalara neden olabilir. Ellerde ağrı ve karıncalanmayı gidermek için el egzersizleri yapmak faydalı olacaktır. eğer parmaklarda ve ellerde hissizlik oluşmuş ise doktorunuza danışmakta yarar vardır.

Hamilelikte Horlama
Horlama uykuyu bölecek kadar şiddetli olabilir. Horlama doğal bir hamilelik belirtisidir. Ayrıca burun tıkanıklığı yaşıyor ve burun tıkanıklığı aşırı horlamaya neden oluyorsa burun açıcı alternatif yollara başvurabilirsiniz.

Hamilelikte Duygusal Değişimler
Artık eskisinden daha duygusal olabilir ve zaman zaman gereksiz yere ağlayabilirsiniz. Ancak hamilelik hormonlarının değişmesi ile ortaya çıkan bir durumdur.