14 Nisan 2013 Pazar

HAMİLELİĞİN 27. HAFTASI

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİĞİN 27. HAFTASI

27. HAFTA GEBELİKTE ANNE VE BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

27. HAFTADA BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

27. haftada minik bebek hızla büyümeye ve ağırlaşmaya devam ediyor.

Bebek bu hafta normal bir karnabahar büyüklüğüne gelmiş, ortalama 37 cm boyunda ve yaklaşık olarak 900 gram ağırlığındadır. 

Bebek bu hafta annesinin sesini ayırt edebilir ve daha iyi algılayabilir durumdadır. Artık ona şarkılar mırıldanabilirsiniz. Mucize varlık genelde uyuyor ya da parmağını emiyordur. Artık gözlerini de açıp kapayabiliyor. Bu hafta bile doğmuş olsa müdahale ile yaşayabilir. Akciğerleri henüz tam olarak gelişmediği için tıbbi yardım ile nefes alıp verebilir. Gün geçtikçe beyin fonksiyonlarının tam olarak gelişmesi ile daha hareketli bir hal alacaktır. Bebeğin hareketlerini anne kolaylıkla hissedebilir.
27. hafta ultrason görüntüleri

27. GEBELİK HAFTASINDA ANNEDE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

hamilelikte 27. haftada annenin durumu Şişkinlik almış başını gidiyor olabilir. Ancak şişlik çoğu hamile kadının yaşadığı bir sorundur. Bu şişkinliği sebebi ise organlardan kalbe doğru kan akışını sağlayan damarın rahme uygulamış olduğu baskıdır. Ayaklarda oluşan şişlik nedeni ile ayakkabı giyerken biraz zorlanabilirsiniz. Şu da bir gerçektir ki bu sorunlar geçici ve kısa bir süre sonra geçecektir.

Annenin hayatında yaşanan değişiklikler

İkinci üç aylık dönemi artık geride bırakıyorsunuz. Bu dönemlerde daha önceki belirtilerden farklı belirtiler hissedebilirsiniz. Sırtta şiddetini artıran ağrı ve inanılmaz kramplar. Ayrıca rahmin genişleyerek bacaklarda bulunan damarlara baskı uygulaması ve beraberinde kilo artışı bacaklarda inanılmaz ağrılara yol açabilir. Dahası da var… bu kramplar ve ağrılar ilerleyen zaman ile beraber daha da şiddetlenebilir. Kramplar daha çok geceleri ortaya çıkmaktadır. Bacağınıza kramp girdiğinde bacağınızı hareket ettirerek egzersiz yapabilirsiniz. Biraz yürüyüş ve bacağa uygulanan masaj da son derece yararlı olacaktır.

27. hafta ile beraber ikinci dönem gebelik tamamlanmaktadır ve bir hayli kilo almış olabilirsiniz. Ancak aşırı kilo almaktan kaçınmalısınız. Doktorun tavsiye ettiği ortalama kilonun üzerine çıkmamaya gayret göstermelisiniz.

Bu Haftada Görülen Sorunlar

Birçok şekilde ağrılara maruz kalabilirsiniz. Asla ihmal edilmemesi gereken ve ağrıların boyutuna göre doktora başvurmanız gereken durumlar;

- Karın bölgesinde sürekli davam eden bir ağrı varsa
- Bebek aşırı hareket ediyorsa
- Kanamanız varsa
- Görme bozukluğu şiddetini artırmışsa
- Kalp çarpıntısı mevcutsa
- İdrar yaparken yanma ve kanama oluyorsa
- Karın ağrısına eşlik eden baş ağrısı varsa
- Ateşiniz yükselmişse
- Ayağa kalkınca zorlayan ağrılar varsa ve ayaklarda aşırı şişme fark edilmişse
- Bir haftanın içinde 2 – 3 kilodan fazla almışsanız mutlaka doktora başvurmanız gerekir!

Diş ve dişeti kanaması

Diş etlerinde oluşan problemler hamileliğin en belirgin belirtilerindendir. Dişlerin düzenli fırçalanarak temizliği sağlanmalıdır.

Cilt, Saç ve tırnaklarda değişiklik

Gebelik ciltte birçok değişikliğe neden olan bir süreçtir. Karnın ortasında koyu renkli bir çizgi belirebilir. Yüz bölgesinde çillenmeler görülür. Ama gebelik için çok normal bir durumdur. Doğumdan kısa bir süre sonra ortadan kaybolabilir. Cilt lekelerini önlemek için güneş ile temastan kaçınmak gerekir.

Baş dönmesi

Bazı gebelerde aynı gebeliğin ilk dönemlerinde olduğu gibi bu dönemde de baş dönmesi görülebilir. Büyüyen karın kan damarlarına baskı uygular ve bu durumda beyne giden kan akışını yavaşlatır. Baş dönmesi de bu nedenle ortaya çıkar. Bu dönemde bol miktarda su içmeye özen göstermelisiniz.

Ayaklarda Gerilme ve Ayağa Kramp Girmesi

Bazı gebe kadınlar bacaklarında gerilmeler hissedebilir. Bu gerilmeler özellikle de geceleri daha çok ortaya çıkar. Bu sorun demir eksikliğinden ya da bazı gıdalara duyulan hassasiyetten olabilir. Bu nedenle doktora danışılması yararlı olacaktır. Rahatlamak için gebelik kurslarından yardım alınabilir…