28 Nisan 2013 Pazar

Hamilelikte Bacaklarda ve Sırtta Kramp

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİKTE BACAKLARDA VE SIRTTA KRAMP

Gebelik esnasında, özellikle 5. aydan sonra birçok kadın, kalça, bacak ve sırt kaslarına kramp girmesinden şikayet eder. Kaslarda çekilme ve tutulma şeklinde kendisini gösteren bu kramplar, uzun süre belli bir durumda kaldıktan sonra pozisyon değiştirildiği zaman aniden belirir; çoğu kez uykudan ya da istirahatten sonra gebe kadın ayağa kalkarken sağ veya sol bacak kaslarının birden kramp şeklinde tutulduğunu hisseder.

Gebelikte beliren bacak kramplarının, vücuda giren fosfor miktarındaki artışa bağlı olduğu ileri sürülmektedir. Bu görüşe göre kanda fosfor seviyesi nispeten yükselmekte, kalsiyum seviyesinde ise oranla bir düşüş meydana gelmektedir. Bununla birlikte, bu iddialar henüz ispatlanmış değildir ve krampların asıl sebebi halen bilinmemektedir. Gebeliğin son aylarında bebeğin başının çevre sinirlere yaptığı baskı da kramp sebebi olabilir. Ayrıca aşırı hareketlilik ve yorgunluğun da bacak kramplarını hazırlayıcı bir zemin yarattığı unutulmamalıdır.

Gebeliğin ilerlemesine paralel olarak doğuma yaklaştıkça omurgada artan lordoz hali ve vücut dengesini temin etmek üzere sırtın arkaya doğru kayması, zaman zaman sırt kaslarında krampa neden olur.

HAMİLELİK KRAMPLARI NASIL ÖNLENİR?

Gebelik sırasında görülen bacak kramplarını önlemede günlük diyet düzenlemek önem kazanır. Vücuda aşırı fosfor girişini önleme amacıyla et, süt, peynir gibi gıdaların günlük normal alımları geçici olarak düşürülmeli, fosforlu ilaçlardan sakınılmalıdır. Bu amaçla gebe organizmasına günde 1 litrelik süt girişi yarım litreye indirilmeli, aşırı et yemekten de kaçınılmalıdır. Organizmaya gerekli kalsiyum girmeli, bu amaçla bu mineralin kandaki düşüşü önlenmelidir. Bütün bu tedbirlere rağmen bacak kramplarını önlemede başarı oranının düşük olduğu unutulmamalıdır. Kramp sırasında yumuşak bir merhemle krampın girdiği bölge ovularak masaj yapılabilir. Bu şekilde ağrılı kasın gevşemesi sağlanır. Yine kramp sırasında ikinci bir kişi tarafından kramplı bacaktaki ayağı hafifçe öne büküldüğü zaman krampın geçtiği görülür.

gebelikte kramp girmesi

Sırt kaslarındaki krampın önlenmesinde ilk adım gerektiği kadar dinlenmek, uzun süre ayakta durmamak, gerekirse omurgada meydana gelen geçici değişikliği hafifletmek üzere uygun bir korse kullanmaktır.