28 Nisan 2013 Pazar

Hamilelikte Kabızlık Olur Mu?

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİKTE KABIZLIK OLUR MU

Hamilelik dönemi kadınlarda vücut fonksiyonlarının çoğunun normal zamana göre farklılaştığı dönemlerdir. Hamilelik döneminde yaşanabilen birçok sorundan biri olan kabızlık durumu da genel olarak tüm anne adaylarının yaşadığı sorunlardan biridir. Hamilelik döneminde kadınlarda görülen kabızlık sorununun en büyük sebeplerinden biri hamilelik esnasında gözlenen hormon değişiklikleridir. Hormon değişikliği gözlenmesi ile bağırsaklardaki kas dokusu gevşeyebilmekte bu durum da kabızlık sorununa yol açabilmektedir. Hamilelik dönemlerinde yaşanan kabızlık sorunun hormonal olmayan bir başka nedeni ise büyüyen uterusun(rahmin) baskısıdır.

Ancak hamilelik dönemlerinde yaşanan kabızlık sorunları büyütülmemesi gereken sorunlardır. Zira yapılacak ufak değişiklikler ile bu dönemlerde görülen kabızlık sorunu çözülebilmektedir. Hamilelik döneminde kepekli ekmek, kayısı, kuru üzüm ve bunlar gibi posalı ve lifli gıdalar tüketildiğinde, lifli besinlerin sindirimi kolaylaştırması sonucu yavaş yavaş kabızlık sorununda iyileşme görülecektir. Elbette yalnızca lifli gıdalar yeterli değildir. Bunun yanında çeşitli otların suları ve mutlaka her sabah hiçbir şey yemeden bir bardak ılık su içmek, düzenli egzersiz yapmak kabızlık sorununun çözümünde etkilidir.

Hamilelikte kadınların fizyolojilerinde birçok değişim gözlenmektedir. Kadınlar normal dönemlerine göre birçok farklılık gördükleri için endişelenebilmektedir. Ancak bahsettiğimiz gibi bu dönem tamamen farklı bir dönemdir ve bu dönemde yaşanan sorunlar için çok fazla endişelenmeye gerek yoktur. Tüm bunların yanı sıra her ne kadar bu sorunlar normal karşılansa da mutlaka doktora sorunlardan bahsetmek gerekmektedir.

İlgili aramalar: hamilelikte kabızlık olur mu? hamilelerde kabızlık görülür mü?