21 Nisan 2013 Pazar

Hamilelikte Mide Ekşimesi

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİKTE MİDE EKŞİMESİ

Gebelerin yaklaşık %20 kadarı, özellikle son aylarda mide ekşimesinden şikayet ederler. Bu olay, asit fazlalığına bağlı hazımsızlıkla beraber midenin yer değiştirmesi ve zaman zaman bir kısım mide muhteviyatının da geri tepme suretiyle mideden yemek borusuna geçmesi sonucu gelişir. Mide ekşimesi, çoğu kez boğazda yanma şeklinde kendisini hissettirir. Bu yanmaya bazen ekşi mide suyunun ağıza gelmesi ve geğirme de eşlik eder. Bazı vakalarda huzursuzluk verici bir mide şişkinliği de söz konusudur. Olayın gebeliğin son aylarında görülmesi, büyüyen rahmin mideye baskı yaparak, organın yerini değiştirmesi sebebiyledir.

Erken gebelik esnasında görülen hazımsızlık ve mide ekşimelerinde ise sorumlu etken, genellikle midedeki asit azlığıdır. Yine çoğu kez bulantı ve kusmalarla asit nitelikte mide salgısı da kaybedilmektedir. Bu bakımdan erken ve geç gebelik devrelerinde beliren hazımsızlık probleminde uygulanacak tedavi ayrıcalık gösterir.

Erken gebelik devresinde mide ekşimesi ve mide şişkinliğinden şikayet eden gebelerde, asit azlığını normal düzeye çıkarma amacıyla yemeklerden önce veya yemek aralarında (ilaç şeklinde) bir tatlı kaşığı hidroklorik asit eriyiği verilmelidir. Bu gibi sorunu olan gebelerin devamlı oturma ve yatmadan ziyade hareket etmesi, sindirime büyük ölçüde yardımcıdır. Mide salgısını arttırmak amacıyla sakız çiğneme tavsiye edilebilirse de böyle bir tedbirin bazı vakalarda aşırı tükürük salgısı ve bulantı yaratma gibi sakıncaları da görülmektedir.

Gebeliğin son aylarında görülen mide şikayetlerinde ise asit etkiyi ortadan kaldıran ilaçlar kullanılır. Alüminyum hidroksit ihtiva eden herhangi bir ilaç, yemeklerden sonra 1 veya 2 çiğneme tableti halinde kullanılmalıdır. Ayrıca gebenin mide ve bağırsaklarında şişkinlik yaratan güç hazmedilen gıda maddelerinden de mümkün ölçüde sakınması tavsiye edilir. Gebeliğin son aylarında mide şikayetleri gösteren kadınlara geceleri, büyüyen rahmin mideye baskısını önleme amacıyla sırtı hafif yukarıda yatmaları tavsiye edilir.