18 Nisan 2013 Perşembe

Hamilelikte Solunum Sıkıntısı

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİKTE SOLUNUM SIKINTISI

Gebeliğin ilerlemesine paralel olarak anne ihtiyacı yanında gelişen bebeğe de oksijen temini amacıyla solunum faaliyetinde hızlanma görülür. Bu hızlanma, dakikadaki solunum sayısı ve solunum genişliğinin artışı ile belirgindir. Ayrıca gebeliğin son aylarında yukarıya doğru büyüyen gebe rahim, diyafram yoluyla kalbi ve akciğerleri baskı altında bırakır.

HAMİLELİKTE NEFES DARLIĞI NASIL GEÇER?

Bu değişiklikler, gebelerin büyük kısmında zaman zaman solunum güçlüğü ve nefes darlığına uzanır. Bu rahatsızlık nedeniyle gebe kadın, son aylarda, uyku için uygun bir yatış şekli seçmekte güçlükle karşılaşır; zira gebe rahimin akciğerlere baskısı solunum faaliyetini ileri derecede etkileyerek zorlaştırmaktadır. Bu gibi durumlarda baş ve boyun altına bir veya iki yastık koyarak sırtın hafif yüksekte tutulması akciğerlere yönelen baskının hafifletilmesinde faydalı olabilir.

Solunum şikayetlerinin, özellikle ilk bebeğine gebe kadında, bebek başının leğen boşluğunun alt bölümüne iyice girişi nedeniyle, doğuma yaklaşan son haftalar içinde hafiflediği ve gebenin rahatladığı görülür; gebe bu durumu, karnının küçülmesi ve bebeğin aşağıya inmesi şeklinde hisseder.