7 Nisan 2013 Pazar

Kreatinin Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

KREATİNİN NEDİR?

Kreatinin insan vücudunun önemli bir parçası olan kasların metabolizmasının son ürünüdür. Bu ürün böbreklere geçerek buradan tümüyle atılır. İdararla atılan bu madde genel olarak böbrek hastalıklarının tahlilleri için kullanılmaktadır. Zira eğer böbreklerde herhangi bir işlev bozukluğu durumu bulunmaktaysa kreatinin vücuttan ya yavaş yavaş atılır ya da hiç atılamaz. Bu durumda kandaki kreatinin miktarı yükselmeye başlar. Özellikle böbrek yetmezliği teşhisinde kullanılan kreatinin kimi böbrek hastalılarının teşhisinde yetersiz kalabilmektedir.

Kreatinin kasların durumuna göre vücutta bulunmaktadır. Bu nedenle kas yetersizliği gibi durumlarda kişilerde böbrek hastalığı olsa dahi kreatinin miktarı ile teşhis edilemeyebilir. Zira kas miktarı az olması durumunda vücuttaki kreatinin miktarı normal görünebilmektedir. Kişilerin uzun süre aç kalması, çeşitli kas hastalıklarına yakalanması, hormonal bozukluklar, enfeksiyonlar, yanıklar veya kemik kırılmaları gibi durumlarında vücuttaki kreatinin seviyesi yükselebilmekte olup, kreatinin yüksek tansiyon, şeker ve böbrek hastalıkları gibi durumlarda iyi bir teşhis etmenidir.

Yaşı ilerlemiş insanlarda genel olarak vücuttaki kas kitlesi azalacağı için kreatinin miktarı, kişide bulunan çeşitli hastalıklara rağmen normal düzeyde olabilmektedir. Bir diğer durum da özellikle sporla uğraşan ve kas miktarı fazla olan kişilerde gözlenmektedir. Vücudunda kas kitlesi fazla olan kişilerin hiçbir böbrek rahatsızlığı olmasa dahi kreatinin değerleri normalden çok yüksek çıkabilmektedir. Kreatinin bir hastalığın teşhisinde kullanılabilmesi adına vücuttaki kas oranı da göz önünde bulundurulmalıdır.

İlgili Aramalar: Kreatinin nedir? kreatininin görevi nedir?