22 Mayıs 2013 Çarşamba

Ağrı Kesici (Analjezik) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Ağrı kesiciler (Analjezikler)

Bunlar ağrı hissini gideren ilaçlardır. Birçoğu aynı zamanda iltihap giderici ve ateş düşürücü özellikler de taşır. Başlıca üç çeşit ağrı kesici vardır: Hafif ağrı tedavisinde kullanılan aspirin, parasetamol gibi hafif etkide olanlar; çoğu zaman kas ağrılarında ve eklemlerdeki ağrı ve sızılarda kullanılan antienflamatuvar ilaçlar ve; genellikle kimyasal bakımdan morfine yakın olan, şiddetli ağrılar karşısında kullanılan narkotik ağrı kesiciler.

Ağrı kesicinin yan etkileri

Bulantı, kabızlık, göz kararması, yalnızca narkotik ağrı kesicilerde olmak üzere ilaca bağımlılık ve tolerans gelişmesi, (Diğer iki çeşit ağrı kesicideki yan etkiler için bkz. Antienflamatuvar İlaçlar ve ateş düşürücü İlaçlar) Çocuklarda kullanılacak dozlar

Eczanelerde reçetesiz satılan şurup şeklindeki parasetamol, çocuklardaki ateş yükselmeleri ve ağrılar karşısında kullanabileceğimiz en tehlikesiz ağrı kesicidir ve çoğu zaman büyükler tarafından kullanılan aspirin ise, bazı belirli virüs enfeksiyonu olan çocuklarda artık tehlikesiz kabul edilmemektedir. Çünkü bununla Reye Sendromu adı verilen ve karaciğerle beyni ilgilendiren ağır bir rahatsızlık olan durum arasında bağlantı bulunabileceğinden kuşku duyulmaktadır. Daha şiddetli —örneğin ameliyattan sonraki— ağrılarda kodein gibi bir narkotik ağrı kesici reçete edilebilir. Ağrı kesici ilaçlar çocukta uyku haline ve geçici kabızlığa, bulantıya ve göz kararmasına neden olabilir.

İlgili aramalar: ağrı kesici ilaçlar ne işe yarar? analjezik nedir? analjezik ilaçlar neye yarar? analjezikler ne için kullanılır?